Premierul României: Relatia cu R Moldova trebuie sa fie mai pragmatica si eficienta

, , ,
 

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în Parlament, că va milita pentru o relaţie “mult mai pragmatică şi eficientă” a României cu Republica Moldova.
Totodată, Ponta a spus că doreşte ca România să fie mult mai bine reprezentată şi să îşi manifeste interesele “mult mai pregnant” pe scena europeană. El şi-a manifestat speranţa că prin alegerea lui Francois Hollande la preşedinţia Franţei vocea României “va fi mai bine auzită”. “Nu pot decât să sper că odată cu alegerea unui nou preşedinte în Franţa a domnului Francois Hollande că vocea României va fi mai bine auzită şi că niciodată un preşedinte al Franţei nu îl va îndepărta cu mâna pe reprezentantul statului român aşa cum din păcate s-a întâmplat în perioada trecută”, a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că îi va propune lui Bogdan Aurescu să rămână secretar de stat la MAE. Întrebat când va stabili algoritmul de împărţire a secretarilor de stat, Ponta a răspuns: “Nu e vorda de un algoritm, ci de acordul USL, care vorbeşte foarte clar de paritate între USL şi ACD. Acolo unde sunt doi secretari de stat, unul va fi din partea noastră, unul va fi din partea ACD”.
El a spus că în mod sigur vor fi şi oameni care îşi vor continua mandatul. “Vă dau un singur exemplu: îi voi propune domnului Aurescu să rămână în continuare secretar de stat, şi în mod cert nu va fi singurul”, a spus Ponta.
Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat luni, după ce a fost avizat în comisii, că algoritmul stabilit în USL referitor la repartizarea secretarilor de stat din MAE este de doi pentru PSD şi unul al ACD, nefiind însă exclusă şi sprijinirea politică a unora din cei actuali. De asemenea, el a arătat că nu este în interesul guvernării USL să disloce oameni foarte competenţi şi l-a dat exemplu pe Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri globale şi politică de securitate.
“Bogdan Aurescu este de departe cel mai bun jurist în relaţiile externe ale României. Din păcate, România are puţini jurişti care s-au aplecat ca şi carieră asupra detaliilor acestor relaţii. Personal, voi fi foarte încântat să lucrez cu Bogdan Aurescu”, a afirmat Marga. În MAE sunt trei secretari de stat: Bogdan Aurescu, Luminiţa Odobescu şi Anton Niculescu, cărora li se adaugă şi secretarul general Maria Ligor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *