Polexit: Varșovia poate părăsi UE

,
 
Uniunea Europeană, temă de campanie electorală în Polonia

Uniunea Europeană, temă de campanie electorală în Polonia

Cel mai mare partid de opoziție din Polonia și-a lansat campania pentru alegerile europarlamentare, avertizând că partidul de guvernământ, Partidul Lege și Justiție (PiS) ar putea scoate Polonia din Uniunea Europeană, relatează mass-media de la Varșovia, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Polonezii susțin în proporție covârșitoare rămânerea țării lor în UE, iar PiS nu a cerut niciodată ieșirea, dar opoziția se teme că retorica acerbă împotriva UE și o serie de dispute cu Bruxelles-ul aduc „Polexit” tot mai aproape de realitate.

Strategii electorale

Încercând să apeleze la sentimentul pro-european al alegătorilor, liderii Coaliției Europene au afirmat că alegerile europene din luna mai 2019reprezintă o opțiune clară privin viitorul națiunii.

„Este o alegere critică: O Polonie puternică, bogată și democratică într-o Europă puternică sau ceea ce vedem astăzi – partidul de stat, în drumul său de a părăsi UE”, a declarat șeful Platformei Civice, Grzegorz Schetyna, care face parte din coaliția KEP multipartită. „Ne confruntăm cu alegerile pentru Parlamentul European, care sunt cele mai importante alegeri după 1989. Acum, sunt chiar mai importante”, a mai declarat el, referindu-se la alegerile din urmă cu 30 de ani care au marcat revenirea democrației în Polonia.

Potrivit unui sondaj de opinie, citat de Reuters, în cazul în care Polonia ar organiza un referendum similar votului britanic, 88% dintre polonezi ar vota împotriva ieșirii. Partidul de guvernământ, care se află la putere din 2015, a păstrat un sprijin solid în rândul alegătorilor, în ciuda unor serii de scandaluri de corupție și a criticii opoziției că reformele sale juridice și mediatice sunt măsuri meninte a acapara puterea totală asupra tării. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *