Ortodoxia românească din Basarabia, debut ambițos în 2021

, , ,
 
Patriarhia Română își consolidează prezența în spațiul canonic basarabean

Patriarhia Română își consolidează prezența în spațiul canonic basarabean

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc, relatează TVR Moldova. Terenul pe care va fi construit ansamblul a fost deja achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului român.

Episcopia de Bălţi este succesoarea de drept a Episcopiei Hotinului, structură ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada interbelică. Episcopia a fost înfiinţată pe 8 martie 1923.  Primul ierarh a fost episcopul Visarion Puiu, în timpul căruia a fost construită Catedrala episcopală din Bălţi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Tot atunci au fost înălţate 64 de biserici, iar alte 343 au fost renovate. După ocupaţia sovietică a Basarabiei româneşti, eparhia şi-a încetat activitatea, dar fără a fi desfiinţată de Patriarhia Română.

„Biserica română este pentru noi biserica mamă, biserica neamului nostru şi România este mama noastră din care Bunul Dumnezeu ne-a plămădit pe toţi”, a declarat ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Episcopia de Bălți va ridica o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc

Istorie frământată

După reactivarea Mitropoliei Basarabiei în decembrie 1992, subordonată canonic Patriarhiei Române, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice şi sufragane, printre care Episcopia de Bălţi, dar patrimoniul nu i-a fost retrocedat. În aceste condiţii, Episcopia de Bălţi a decis să ridice o nouă Catedrală şi un Centru Cultural Românesc.

„Un spaţiu de manifestare care să ţină trează conştiinţa noastră românească. Şi unde îşi putea găsi locul mai bun decât în Catedrala Românească, fiind o realitate că, de-a lungul istoriei, credinţa ne-a ajutat să conservăm limba şi tradiţiile”, a spus consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Viitoarele lăcaşuri de cult vor fi construite pe un teren cu o suprafaţă de peste şapte mii de metri patraţi, cumpărat cu sprijinul Guvernului de la București. Fostele proprietăți sunt folosite de Eparhia de Bălți și Fălești, subordonată Patriarhiei Ortodoxe Ruse, condusă de episcopul Marchel. Noul Centru Cultural Românesc și catedrală vine să suplinească lipsa infrastructurii religioase și culturale.

Episcopia de Bălţi este parte a Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române. În Republica Moldova mai există Mitropolia Chișinăului, subordonată Patriarhiei Ortodoxe Ruse. Relațiile dintre cele două Patriarhii sunt afectate de războiul canonic din fosta republică sovietică. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *