Opt spioni rusi arestati in SUA

, , , ,
 

Autorităţile americane au arestat opt din 11 imigranţi ruşi acuzaţi de export ilegal al unor componente  electronice semiconductoare de ordin micrometric din SUA în Rusia pentru nevoile armatei şi serviciilor de informaţii.
Biroul procurorului din Brooklyn a pus sub acuzare miercuri 11 presupuşi spioni ruşi, suspectaţi de export ilegal de tehnologie militară către Rusia, se menţionează pe site-ul FBI. Principala figură dintre cei arestaţi este omul de afaceri Aleksandr Fişcenko (46 de ani), proprietarul şi directorul executiv al unor companii americane şi ruseşti implicate în această afacere cu iz de spionaj. Acesta este originar din Rusia şi deţine din 2003 cetăţenia americană. Trei persoane din această reţea nu au putut fi arestate pentru că la ora actuală se află pe teritoriul Federaţiei Ruse, scrie prsa americană.

Reţeaua lui Fişcenko

În 1998, Fişcenko, care trăia de ceva vreme în Statele Unite, a înfiinţat compania Arc Electronics Inc., cu sediul în Texas, specializată în exportul de tehnologii şi componente din domeniul microelectronicii în Rusia. Din 2002 şi până în prezent, valoarea totală a mărfurilor exportate s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de dolari, transmite Agerpres. Pe lângă Arc Electronics Inc., Fişcenko mai deţine firma Apex System, cu sediul la Moscova, certificată ca furnizor de echipamente militare pentru guvernul rus, de faptul pentru Ministerul rus al Apărării.
Din octombrie 2008 şi până la ora actuală, conform datelor anchetei FBI, Fişcenko şi asistenţii săi au livrat prin intermediul celor două companii în Rusia „tehnologii avansate din domeniul microeletronicii” evitând licenţele necesare în SUA. Furnizorilor săi americani, Fişcenko le spunea că se ocupă de fabricarea diferitelor articole de natură civilă. Pe site-ul Arc Electronics Inc. se menţionează că societatea se ocupă de producerea semafoarelor şi a unor echipamente de iluminat şi de securitate în trafic. În realitate, această firmă nu producea nimic, ci se ocupa doar de export.

Rachete ruseşti cu microprocesoare americane

Printre componentele de electronică, presupuşii spioni ruşi au furnizat serviciilor de informaţii de la Moscova microprocesoare, microcontrolere, cip-uri SRAM (un tip de memorie semiconductoare) etc. Astfel de componente sunt folosite de armată, inclusiv la sistemele radar, precum şi la sistemele de direcţionare a rachetelor. Rusia nu produce pe teritoriul său o mare parte din componentele furnizate de Fişcenko şi asociaţii său, menţionează FBI. De altfel, materialele anchetei conţin concluzii ale unor experţi, potrivit cărora rachetele antinavale ruseşti şi avioanele de vânătoare MiG-35 au încorporate cip-uri şi microprocesoare similare sau identice cu cele dezvoltate de SUA.
Autorităţile ruse nu au făcut nicio declaraţie oficială cu privire la această afacere, iar diplomaţia rusă nu se grăbeşte să confirme cetăţenia rusă în cazul mai multor dintre cei 11 presupuşi agenţi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *