Olanda, vârf de lance în războiul declarațiilor dintre NATO și Kremlin

, , , ,
 
Marina militară olandeză, pavăză NATO

Marina militară olandeză, pavăză NATO

Generalul olandez Jeff Mac Mootry a declarat că Rusia a demonstrat un interes sporit pentru exercițiile militare desfășurate după Cercul Polar de Olanda și Marea Britanie, relatează The Telegraph, citat de KARADENIZ PRESS. Mac Mootry a subliniat că aviația militară rusă s-a comportat provocator în timpul acestor antrenamentelor britanico-olandeze. Generalul a menționat că în timpul exercițiilor militare care au avut și lansare de rachete, marina și aviația militară rusă a fost în imediata apropiere de locul desfășurării și într-un număr mult mai mare decât era acum 10 ani.

Provocare arctică

„Ei se comportă astfel încât poți înțelege că ei își doresc să fie văzuți să se știe că ei sunt aproape”, a menționat Mac Mootry.

Generalul olandez a mai adăugat că avioanele militare ruse se apropie la o distanță oarte mică de navele NATO. „Aceste acțiuni pot fi calificate ca fiind provocatoare”, a mai spus generalul.

Anterior, ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson a declarat că în ultima perioadă s-a intensificat activitatea submarinelor rusești în Oceanul Arctic.

Submarine olandeze, vârf de lance în exercițiile militare NATO

Submarine olandeze, vârf de lance în exercițiile militare NATO

Război cibernetic

Ministrul Apărării al Olandei, Ank Bijleveld, citat de mass-media internațională, a declarat că Amsterdamul se află în război cibernetic cu Moscova. Oficialul de la Amsterdam a făcut această declarație în timp ce a fost rugată să comenteze expulzarea a patru cetățeni ruși, suspectați de spionaj și crime cibernetice pe teritoriul Olandei. Ministrul a răspuns afirmativ când a fost întrebată dacă țara sa este în război cibernetic cu Rusia. „Serviciile secrete ruse încearcă prin toate metodele să influențeze viața noastră de zi cu zi, să influențeze procesele democratice de la noi”, a spus Ank Bijleveld.

Oficialul olandez a menționat implicarea rușilor în alegerile din SUA și a subliniat că ceea ce face Rusia este cu adevărat periculos, iar Occidentul trebuie să scape de iluzii în această privință.

Amintim că recent autoritățile de la Amsterdam au expulzat patru cetățeni ruși învinuiți de spionaj cibernetic a Agenției pentru Interzicerea Amrelor Chimice de la Haga.

În aceeași zi Marea Britanie a anunțat că GRU a planificat ample atacuri cibernetice împotriva Londrei.

Federația Rusă răspunde manevrelor NATO din zona Arctică

Federația Rusă răspunde manevrelor NATO din zona Arctică

Tactică britanică

Londra plănuieşte să-şi consolideze prezenţa militară la Arctica, anul viitor, în contextul unor îngrijorări faţă de poziţia tot mai agresivă a Rusiei, a declarat recent ministrul britanic al Apărării, citat de The Associated Press, preluată de KARADENIZ PRESS.

Guvernul britanic pregăteşte o „strategie de apărare în Arctica”, în cadrul căreia urmează să staţioneze 800 de membri ai unor comandouri militare, inclusiv puşcaşi marini, în 2019, în Norvegia, şi să înfiinţeze o nouă bază  militară în regiune.

Potrivit ziarului, această inițiativă britanică a fost motivată în parte de anticiparea faptului că Moscova va continua să-şi extindă prezenţa în Arctica, în goana după petrol în regiune, în contextul în care gheaţa polară se topeşte din cauza modificărilor climatice.

„Constatăm o activitate a submarinelor ruse foarte apropiată de nivelul celei din timpul Războiului Rece şi este normal să începem să răspundem acestui lucru”, a subliniat Williamson. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *