Noul premier Chicu, desant la Moscova. Dodon, posibil maestru de ceremonii

, , ,
 
Igor Dodon mizează politic pe Federația Rusă

Igor Dodon mizează politic pe Federația Rusă

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu va efectua o vizită în Rusia în cursul acestei săptămâni, au declarat oficialii de la Chișinău, în cadrul unui briefing, după o şedinţă cu preşedintele fostei republici sovietice Igor Dodon şi preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, citați de mass-media de la Chișinău.

“Această întâlnire a fost convenită de multă vreme de şefii Cabinetelor de miniştri din Republica Moldova şi Rusia, însă, din motive necunoscute, aceasta aşa şi nu a avut loc, în pofida importanţei relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Totodată, s-au acumulat multe probleme, printre care se numără problemele transportatorilor, exportul blocat de produse agroalimentare, livrările de gaze în Moldova şi extinderea listei de produse de export în Rusia, precum şi extinderea termenelor pentru exportul de produse fără taxe vamale”, a declarat noul premier de la Chișinău, un aliat fidel al președintelui pro-rus Igor Dodon.

Sprijin prezidențial

Surse politice de la Chișinău, citate de mass-media de peste Prut, au declarat că premierul ar putea fi însoțit de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cunoscut pentru fidelitatea sa față de Kremlin. Pe lângă întrevederea cu premierul rus Dmitri Medvedev și alți miniștri din guvernul rus, Ion Chicu ar mai putea fi primit de către patriarhul rus Kirill.

Premierul mai are programată o întrevedere cu diaspora moldovenească din Federația Rusă, un ritual inițiat de către președintele Igor Dodon.

Din componenţa delegaţiei vor face parte Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi; Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatâi; Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju; Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah; dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Patriarhul rus Kirill, unul din îngerii geopolitici ai președintelui Dodon

Patriarhul rus Kirill, unul din îngerii geopolitici ai președintelui Dodon

Speranțe occidentale

El a mai declarat că pentru această săptămână are planificate mai multe alte evenimente în ţară şi peste hotare, inclusiv participarea, la invitaţia şefului BERD, Suma Chakrabarti, la Summit-ul Parteneriatului Estic pentru Investiţii, care va avea loc pe 22 noiembrie la Londra. “Voi merge acolo pentru a discuta cu prim-miniştrii ţărilor vecine despre aprofundarea relaţiilor, iar cu reprezentanţii BERD – despre creşterea finanţării proiectelor de infrastructură”, a spus el.

Vizita noului premier vine pe fondul îngrijorării statelor occidentale cu privire la viabilitatea noului format al puterii de la Chișinău, din care a fost exclus recent blocul pro-european ACUM, condus de ex-premierul Maia Sandu.

Vizită cu năbădăi

Anterior președintele Igor Dodon a exercitat presiuni constante asupra Maiei Sandu pentru a pleca la Moscova, aceasta evitând totuși o întrevedere oficială pe teritoriu rus cu premierul Medvedev.

„(…)Întrebarea principială este când va merge prim-ministrul. Acum se discută două eventuale termene. Primul este a doua jumătate a lunii noiembrie. Cred că e corect, fiindcă știți că eu am fost și la Bruxelles. Trebuie să fie un echilibru, asta și a stat la baza coaliției. Noi nu suntem contra acordului de asociere, dar și conducerea trebuie să se întoarcă cu fața la partenerii noștri din Est. Miniștrii au fost deja, dar trebuie să și lucreze, dar îi vom impune să meargă. Nu vom permite să fie unilateral. Trebuie o politică externă echilibrată”, a declarat Dodon anterior.

Surse din cadrul blocului ACUM au declarat anterior pentru KARADENIZ PRESS că Maia Sandu nu a dorit să viziteze Federația Rusă până la primirea unor garanții clare asupra reducerii sprijinului politic rus pentru autoritățile de la Tiraspol, demararea procesului de reglementare a datoriei transnistrene către Gazprom, ridicarea unui număr de sancțiuni și reducerea prețului la gaze. Având în vedere că nu a primit garanțiile dorite, Maia Sandu a refuzat să se deplaseze până la demiterea guvernului condus de ea acum câteva zile. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *