Noi uniforme pentru militarii care vor participa la parada din 27 august

, , ,
 

Uniforme noi pentru Armata NationalaLa parada militară din 27 august 2011, consacrată aniversării a 20-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, efectivele militare ale Armatei Naţionale vor purta uniformă militară de model nou. Modelele de ţinută au fost prezentate joi, la Ministerul Apărării. Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, efectivul participant la parada militară va apărea în faţa societăţii în uniformă militară de model nou, care a fost aprobată prin Decretul Preşedintelui R. Moldova. „Modelul echipamentelor individuale a fost elaborat în scopul ridicării funcţionalităţii acestora în condiţii dificile, confortului şi îngrijirii, precum şi reducerii cheltuielilor nejustificate ce ţin de confecţionarea acestora”, a menţionat Marinuţa. În noua uniformă de paradă vor fi echipaţi peste 370 de militari din cadrul Ministerului Apărăii şi Marelui Stat Major, precum şi comandanţii unităţilor militare, iar în uniformă de instrucţie vor fi îmbrăcaţi 640 de militari. Echiparea unui militar cu uniformă de paradă constituie 2050 de lei, iar echipamentul de instrucţie costă 1137 lei. Pentru uniformele de paradă şi de instrucţie, echipamentul de inventar, însemnele distinctive şi accesoriile vor fi cheltuite circa 2,5 mln de lei. La parada militară din 27 august curent vor participa 1528 persoane, dintre care 1018 militari din cadrul Ministerului Apărării, 389 – MAI şi 121 din Serviciul Grăniceri. Totodată, la parada militară vor fi implicate 86 de unităţi de tehnică auto şi blindată. De asemenea, la parada militară din 27 august 2011, efectivele militare din cadrul componentelor Forţelor Armate vor trece prin Piaţa Marii Adunări Naţionale cu un nou pas de defilare. Noua variantă a pasului de defilare a fost prezentată pe 15 iunie de efectivul Batalionului de Gardă al Ministerului Apărării, Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Comandant Suprem al Forţelor Armate. După exerciţiul demonstrativ, şeful statului a declarat că noua formulă a pasului de defilare este una potrivită din toate punctele de vedere. „Este un model european. Unul solemn, dar, concomitent, este un model de defilare care păstrează sănătatea acestor băieţi tineri care au o viaţă înainte”, a menţionat Marian Lupu. Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, după aprobarea noii formule a pasului de defilare, instituţia va înainta Preşedintelui Republicii Moldova proiectul modificărilor şi completărilor Regulamentului instrucţiei de front al Forţelor Armate, care va stipula trecerea la noul model de defilare a militarilor în timpul diferitor ceremonii. „În Regulamentul instrucţiei de front va fi modificat pasul de defilare, de manevră, mişcarea mîinilor şi poziţia pe loc repaus. Procedeele menţionate, devin mai uşor asimilabile în procesul de instruire a efectivului Forţelor Armate şi respectiv, implică mai puţin efort fizic din partea acestora”, a declarat ministrul Marinuţa.

1 răspunde
 1. Sefu
  Sefu says:

  Bravo baietii. Pe timpul meu cund am facut armata am fost imbracat tot felul de tinute ce ieseau dun funtcie foarte repede, intr-o luna se decolorau si nu ieara de numic.
  Dar acum cu darag ma uit la aceaste tiunute si ma bucur ca in ultimii ani se atrege atentia la totul in armata. Respect voua celor ce stati la straja tarii.
  Totul se incepe de la aspectul exterior.
  Asta este fata Tarii.
  Succese baieti.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *