Nicolae Timofti: Cu Romania avem multe in comun

, , ,
 

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat într-un interviu radiofonic că relaţiile cu România trebuie să fie apropiate deoarece „la rădăcina relaţiilor noastre stau o istorie aparte, o cultură comună, avem multe în comun”.
Potrivit lui Nicolae Timofti, iniţiativele de cooperare politică, economică, culturală care s-au lansat de la Chişinău şi Bucureşti vor fi susţinute în mandatul său. Primul preşedinte care l-a felicitat pentru alegerea sa în fruntea statului a fost Traian Băsescu, a mai amintit Nicolae Timofti în cadrul interviului de la Radio Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova a declarat că prima vizită oficială externă doreşte să o facă la Bruxelles.
“Desigur. Nu văd altă cale. Printre altele, vreau să spun, primul care m-a felicitat a fost domnul Băsescu. Apoi a fost colegul din Ucraina, domnul Ianukovic, şi din Ungaria domnul prim-ministru Viktor Orbán. De la Şaakaşvili am primit o felicitare, n-am vorbit direct. Dar eu sunt convins că conducătorii popoarelor, ei doresc mai ales cu vecinii să trăiască în pace şi în linişte şi să apropie cât mai mult în plan politic, economic, social, cultural şi eu o să fac tot posibilul ca noi să ne apropiem. Chiar, iată, la întrebarea prevedentă, eu vreau ca fiecare cetăţean din Republica Moldova, de orice origine, să-şi cunoască originile în primul rând, să-i dăm posibilitatea ca el să-şi cunoască limba, istoria propriului popor şi noi, ca băştinaşi, în primul rând trebuie să ne cunoaştem, trebuie să ne respectăm, să trăim cu demnitate că avem o provenienţă, avem o cultură şi să nu diminuăm cumva dreptul altor popoare. Şi în această armonie noi vom făuri împreună, dar la baza statalităţii noastre în ziua de astăzi trebuie să fie recunoaşterea propriei cetăţeniei, să pornească de la faptul că omul este cetăţean al Republicii Moldova şi el lucrează pentru Republica Moldova, indiferent că este rus, ucrainean, găgăuz, bulgar. Nu importă originea, importă că este cetăţean şi el trăieşte în acest stat şi trebuie să se mândrească cu faptul că trăieşte în Republica Moldova şi o reprezintă”, a declarat Nicolae Timofti.

Prima vizită la Bruxelles, a doua, la Bucureşti

“Discutând cu colegii din Alianţă, doresc să fac prima vizită la Bruxelles, apoi cred că va fi România, Ucraina, Rusia. Aici, de acum, ne-am înţeles, independenţa, ce posibilităţi au; invitaţii verbale, cum spusesem, le am din partea României şi Ucrainei şi dacă au venit primii de la România, cred că /…/ la România, dacă va fi Ucraina a doua, următoarea va fi Ucraina – dacă luăm consecutivitatea invitaţilor. De la Rusia încă nu am primit, în afară… Dar sper că o să avem contactele respective şi sper ca noi să menţinem relaţiile bune pe care le avem, în limitele tratatului cu Rusia, fiindcă este un partener strategic, economic, puternic şi avem tradiţia noastră de relaţii cu Rusia, nu trebuie să respingem din start, să avem o poziţie antagonistă, ci o poziţie de prietenie, de recunoaştere reciprocă şi să discutăm la acelaş nivel, că suntem parteneri egali, ţări egale, cu drepturi egale, respectăm normele dreptului internaţional”, a mai spus preşedintele ales al Rpublcii Moldova.
Referindu-se la integrarea europeană a Republicii Moldova, Nicolae Timofti a spus că numai în comun parlamentul, guvernul şi preşedintele ţării vor putea convinge cetăţenii că este calea corectă. „De aceea sunt convins că noi vom reuşi, nu eu singur. Şi am mai spus-o, că în Republica Moldova, unde este o republică parlamentară, conduc ţara trei puteri: parlamentul, guvernul şi preşedintele ţării. Şi numai în comun vom lucra în această direcţie, să convingem cetăţenii că drumul aleasă este cea mai corectă la moment şi pe viitor”, a declarat Nicoale Timofti.

Unirea cu România şi limba română

“Când sunt întrebat despre statalitate, explic că trebuie să respectăm Constituţia. Iar unirea nu este stipulată nici în Legea Fundamentală, nici în programul nostru de guvernare proeuropean. Însă viitorul acestei ţări (n.red. – R Moldova) aparţine urmaşilor noştri. Şi ei, dacă vor vrea să se unească cu România, ce-o să le putem face? Dacă vor vrea să se unească cu Ucraina sau cu Rusia, noi nu vom mai fi atunci în viaţă şi vor decide ei. Dar noi nu putem să ne pregătim copiii să gândească într-un fel anume, ci să fie liberi în gândire şi alegere”, a declarat Nicolae Timofti într-un alt interviu, acordat de această dată ziarului Timpul de la Chişinău.
În ceea ce priveşte obligativitatea cetăţenilor Republicii Moldova de a cunoaşte limba română, Nicolae Timofti a spus: “Nu înţeleg cum un elev termină o şcoală din RM cu note de 10 la limba de stat şi la engleză, dar el cunoaşte numai engleza. Mătuşa Ileana, când se duce la medic, vorbeşte în limba mamei sau în engleză? Totul porneşte de la atitudinea Ministerului Educaţiei faţă de această problemă. Dacă eliberarea diplomelor pentru cei care nu doresc să ne înveţe limba ar fi interzisă, situaţia se va schimba. Orice persoană publică trebuie obligată să cunoască limba de stat. Dacă mamele noastre se duc la o instituţie de stat şi secretara le spune „Говорите на нормальном языке” (n.red. – “Vorbiti in limba normala” – expresie folosită de ruşii din R Moldova când se referă la limba lor) este o încălcare de lege”, a mai spus preşedintele ales al Republicii Moldova.
Întrebat fiind de jurnalistul de la Timpul de ce, atunci când se referă la limba de stat, nu o numeşte limba română, Nicolae Timofti a răspuns: “Că-i română, că-i moldovenească, nu e cazul să vorbim. Noi trebuie s-o învăţăm şi nimeni n-are dreptul să mă acuze că vorbesc româna, şi nu moldoveneasca. Când se vor linişti spiritele, vom decide şi cum s-o numim. Eu cred în legile vieţii, care determină cursul lucrurilor şi, în cele din urmă, conduc la adevăr. Noi o să ajungem la adevăr, după cum a spus şi poetul: „Nebiruit e omul ce luptă cu credinţă / El ştie că pe lume nimic zadarnic nu-i / Că dincolo de truda şi jertfa clipei lui / În taină, vremea ţese la sfânta biruinţă”.

1 răspunde
  1. PAULINA
    PAULINA says:

    cu Dumnezeu inainte, speram ca macar de data aceasta sa fie dumnealui conducatorul care v-a schimba ceva in tara asta…sa-l ajute D-zeu si sa nu aiba interese ascunse… Dumnezeu fie cu noi!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *