Negocieri politice la Chisinau

, , ,
 

Liderul comunist Vladimir Voronin, fortat sa negocieze

Liderul comunist Vladimir Voronin, fortat sa negocieze

Liderul interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, presedinte al Legislativului de la Chisinau, si ex-presedintele comunist, Vladimir Voronin, urmeaza sa aiba o intrevedere in viitorul apropiat, au declarat surse politice de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a cerut ieri, in cadrul sedintei Parlamentului de la Chisinau, o intrevedere cu presedintele interimar, Mihai Ghimpu. Solicitarea ex-presedintelui Voronin a intervenit dupa ce presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Mevlut Cavusoglu, a lansat un apel la adresa deputatilor comunisti, ca acestia sa nu mai saboteze lucrarile Parlamentului si sa participe la procesul legislativ. In pofida apelului oficialului european, deputatii comunisti au parasit sedinta oficiala a Parlamentului de la Chisinau, dupa incheierea discursului presedintelui APCE.
Vladimir Voronin a precizat ca deputatii comunisti vor decide daca vor reveni la lucrarile Parlamentului doar dupa intrevederea pe care acesta o va avea cu Mihai Ghimpu. Liderul Partidului Liberal a declarat ca este gata sa aiba o intrevedere cu Vladimir Voronin. „Noi nu suntem dusmani. Ne-am intalnit astazi, inainte de sedinta. A zis: „Buna dimineata”, i-am raspuns si eu: „Buna dimineata”. Eu nu am de gand sa-i iau parghiile pe care le-a avut el cand a fost presedinte”, a mai declarat presedintele interimar al Republicii Moldova.

Ghimpu la Bruxelles

Reamintim ca presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a pleacat ieri la Bruxelles, intr-o vizita de lucru de o zi, pe fondul speculatiilor privind disensiunile interne din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana. Vizita oficiala a lui Mihai Ghimpu fusese anuntata anterior, insa miercuri presedintele interimar a declarat ca nu mai pleaca la Bruxelles, „din cauza unora”, refuzand sa spuna despre cine este vorba. Ghimpu a declarat ca va avea intrevederi cu presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu comisarul UE pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule, precum si o posibila discutie cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso. „Agenda prevede discutii despre problema cu care ne confruntam noi (…) modificarea Constitutiei, depasirea alegerilor anticipate si asigurarea stabilitatii in tara”, a declarat Ghimpu.
Anterior, presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, a declarat ca a fost lasat de partenerii de coalitie sa lupte de unul singur cu criza politica. Ghimpu a facut aceste declaratii dupa ce ceilalti trei lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana, Vlad Filat, Serafim Urechean si Marian Lupu nu au participat la sedinta comisiei de reformare a Constitutiei. Mihai Ghimpu a explicat acest comportament prin viziunile diferite intre liderii de coalitie de amendare a unor articole din Constitutia Republicii Moldova, presedintele interimar subliniind ca aceste discutii sunt foarte delicate in interiorul AIE. Ghimpu declara anterior, cu referire la lipsa liderilor partidelor membre ale AIE de la sedinta comisiei constitutionale, ca “nu intotdeauna deputatii sunt interesati, aici trebuie sa fie interesul fata de ceea ce faci”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *