NATO si UE, ingrijorate de situatia de Ucraina. Germania amana semnarea Acordului de asociere

de | nov. 18, 2012 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată de evoluţia proceselor politice din Ucraina şi reaminteşte autorităţilor ucrainene că nu au soluţionat problema legată de existenţa deţinuţilor politici în această ţară, se arată într-o declaraţie a directorului Biroului de legătură al NATO în Ucraina, Marcin Koziel.
nato

NATO, ingrijorat de situatia din Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată de evoluţia proceselor politice din Ucraina şi reaminteşte autorităţilor ucrainene că nu au soluţionat problema legată de existenţa deţinuţilor politici în această ţară, se arată într-o declaraţie a directorului Biroului de legătură al NATO în Ucraina, Marcin Koziel. Oficialul a subliniat, totuşi, că NATO continuă să considere Ucraina unul dintre partenerii săi strategici, reiterând astfel poziţia Alianţei exprimată la Summit-ul de la Chicago. „În Ucraina, ca şi în alte ţări din Europa de Est, există o problemă de transformare a societăţii de la totalitarism la democraţie. Ucraina are o mulţime de probleme, dar pentru noi este mai important obiectivul acestei ţări. Prin urmare, dorim să fim parte a evoluţiei democratice a Ucrainei. Kievul nu trebuie să renunţe la cooperarea cu NATO, deoarece această cooperare va aduce Ucraina mai aproape de Uniunea Europeană”, a declarat diplomatul.

Pozitie forte

Cancelarul german, Angela Merkel, este însă mai categoric atunci când este vorba despre dialogul cu Ucraina. Merkel a declarat că autorităţile din Ucraina trebuie să creeze condiţiile necesare semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. „În acest moment, aceste condiţii nu există. Atunci când lucrurile vor depinde de punctul nostru de vedere, vom fi gata să semnăm documentul, dacă vor fi create condiţiile necesare”, a declarat Angela Merkel, în urma unor discuţii bilaterale cu premierul Poloniei, Donald Tusk. Cancelarul german a mai subliniat că Uniunea Europeană are anumite aşteptări din partea Ucrainei. „Avem anumite aşteptări din partea Ucrainei, dar ne dorim, de asemenea, un dialog permanent cu Kievul. Ucraina este un stat vecin al Uniunii Europene, ne leagă foarte multe lucruri comune. Dar există şi o serie de provocări majore, pe care le putem depăşi doar purtând un dialog unul cu celălalt. Prin urmare, continuăm negocierile”, a adăugat Merkel.
Premierul polonez a declarat anterior că speră ca semnarea Acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană să aibă loc în luna noiembrie 2013, în cadrul summit-ului Ucraina – UE. În prezent nu este clar dacă evenimentul va fi organizat și în ce perioadă.

Avertisment european

Situaţia de după alegerile parlamentare din Ucraina a fost principalul subiect de discuţie al reuniunii Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene, care a avut loc joi, la Bruxelles. Potrivit surselor oficiale citate, miniştrii europeni de externe au discutat în acest sens despre posibile sancţiuni împotriva oficialilor ucraineni. Anterior, şeful Delegaţiei UE în Ucraina, Ian Tombinski, a declarat că în activitatea sa, încearcă să se concentreze asupra a ceea ce se poate face pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre UE şi Ucraina, nu pe „îngheţarea” acestor relaţii. Potrivit lui Tombinski, nivelul de încredere în politicienii ucraineni este foarte scăzut, atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi din partea cetăţenilor Ucrainei. Pe de altă parte, analistul german Alexander Rahr este de părere că Uniunea Europeană nu va impune sancţiuni împotriva Ucrainei, pentru a nu împinge Kievul în braţele Moscovei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *