Naţionaliştii ucraineni escaladeaza "razboiul monumentelor" impotriva minoritatii maghiare din Ucraina

, , , ,
 
Formatiunea nationalista ucraineana Svoboda ameninta pacea interetnica din Transcarpatia

Formatiunea nationalista ucraineana Svoboda ameninta pacea interetnica din Transcarpatia

Preşedintele filialei din regiunea Transcarpatia a partidului naţionalist ucrainean “Svoboda”, Oleg Kuţin, citat de mass-media locala, a declarat că simpatizanţii formaţiunii politice din care face parte intenționează să demonteze monumentul dedicat aniversării a 1100 de ani de la trecerea maghiarilor prin Carpaţi, situat în zona trecătoarei Vereţk, la graniţa dintre regiunile ucrainene Transcarpatia şi Lviv. Anuntul vine la cateva saptamani dupa ce Svoboda a incetat contactele oficiale cu formatiuni politice similare din Ungaria.
„Consider că acţiunile din zona trecătoarei Vereţk sunt cât se poate de fireşti şi cred că acest lucru ar trebui să-l facă fiecare ucrainean, dacă pe mormintele strămoşilor săi, care au luptat pentru statalitatea Ucrainei, se află un simbol al neoimperialismului. Pentru maghiari, monumentul simbolizează frontiera statului lor, acesta fiind situat la graniţa fostei Austro-Ungarii”, a declarat Oleg Kuţin.
Trecătoarea Vereţk este considerată un loc sfânt pentru maghiari. Cronicile vremii mărturisesc că în anul 895, pe aici au trecut triburile maghiare, conduse de Arpad, care au venit în Europa şi s-au stabilit în Câmpia Panonică.
Reamintim ca, anterior, naţionaliştii din partidul “Svoboda”, în frunte cu deputatul Oleg Kuţin, au dat foc monumentului, susţinând că acesta este un “simbol al şovinilor maghiari”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *