Moscova: liderii Rusiei, Turciei şi Iranului, întâlnire geopolitică pe 14 februarie

, , ,
 
Erdogan, asteptat la Soci de Putin

Erdogan, asteptat la Soci de Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni, pe 14 februarie, cu liderii Turciei şi Iranului în oraşul rusesc Sochi, locație preferată de liderul de la Moscova pentru organizarea unor întâlniri importante, relatează mass-media rusă, citând surse de la Kremlin, preluate de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Moscova nu a oferit detalii suplimentare, dar Putin a declarat luna trecută că va convoca o astfel de reuniune pentru a discuta despre situaţia din Siria, unde Rusia şi Turcia încearcă să creeze o zonă de securitate.

Cele trei ţări anunţă că doresc o soluţie politică pentru a pune capăt conflictului din Siria, în condițiile retragerii forțelor SUA, anunțate anterior de Trump.

Menționăm că, în timp ce Rusia şi Iranul îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, Turcia – alături de aliaţii săi din NATO, inclusiv Statele Unite – doresc ca acesta să se retragă din funcţie.

Bomba Venezuela

Situația din statul latino-american va fi un alt dosar politic important discutat, având în vedere că liderii Rusiei, Turciei şi Republicii Islamice Iran și-au manifestat deschis susținerea pentru actuala conducere de la Caracas. Rusia sprijină un plan de soluţionare a crizei din Venezuela propus de Uruguay şi Mexic, dar nu acceptă propunerile Uniunii Europene şi condamnă ameninţările Statelor Unite de a invada ţara din America Latină, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de mass-media internațională.

„Vom susţine legea internaţională şi vom sprijini iniţiativele luate de diferite ţări din America Latină, în particular Mexic şi Uruguay”, a afirmat Lavrov în faţa studenţilor de la Universitatea kârgâzo-rusă din capitala Kârgâzstanului, Bişkek. „Acestea vizează crearea condiţiilor pentru un dialog naţional cu participarea tuturor forţelor politice din Venezuela”, a adăugat el, potrivit unei transcrieri oficiale de pe site-ul Ministerului de Externe rus.

Venezuela-bombă-geopolitică-latino-americană

Venezuela-bombă-geopolitică-latino-americană

Nemulțumire rusă

Din păcate, UE impune o configuraţie uşor diferită a medierii internaţionale, a notat Lavrov. Conform acestuia, Uniunea Europeană a propus crearea unui grup de contact format din opt dintre membrii săi şi un număr comparabil de ţări din America Latină, însă Rusia, China şi Statele Unite nu au fost invitate să se alăture.

Lavrov a remarcat că UE a propus includerea în grup a ţărilor care în urmă cu opt zile i-au cerut preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro să anunţe alegeri prezidenţiale până luni. „Aceasta nu este o modalitate de a media. Asta este un ultimatum şi nu o încercare de a găsi un numitor comun”, a adăugat el.

Lavrov a reamintit că Statele Unite nu au ascuns faptul că doresc să schimbe regimul în Venezuela cu orice preţ, menţinând opţiunea intervenţiei militare pe masă. „Cred că este de la sine înţeles că subminează toate fundamentele dreptului internaţional”, a notat Lavrov.

Opoziţia condusă de Juan Guaido refuză să înceapă un dialog, cerând ultimativ plecarea lui Maduro şi transferul puterii către forţele de opoziţie, a spus Lavrov, adăugând că acesta „nu este un dialog, ci impunerea voinţei unilaterale a cuiva”. „Faptul că acest lucru se face cu permisiune directă de la Washington şi acum şi din partea Europei dă în vileag acele presupuse valori în politica internaţională pe care colegii noştri occidentali le proclamă”, a conchis Serghei Lavrov. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.