Moscova incearca sa profite propagandistic de victoria unui candidat prorus in autonomia gagauza din Republica Moldova

, , , ,
 

irina-vlahSprijinita la vedere de parlamentari rusi care de altfel au facut campania pentru ea, Irina Vlah a invins in alegerile recente din UTA Gagauzia, iar Moscova nu a ezitat sa-si exprime entuziasmul fata de bascanul Gagauziei cu viziuni politice prorusesti. “Rezultatul alegerilor arata ca un numar semnificativ de cetateni din regiunea autonoma au votat pentru dezvoltarea relatiilor traditional stranse cu Federatia Rusa”, potrivit unui comunicat al MAE rus. Candidatul independent Irina Vlah a fost aleasa in functia de bascan al Gagauziei duminica, obtinand peste 51 la suta din voturi. Vlah este o sustinatoare a apropierii Republicii Moldova de Rusia. Diplomatia rusa precizeaza ca “aceasta creeaza o baza solida pentru dezvoltarea ulterioara a legaturilor interregionale cu regiuni care sunt istoric apropiate de Rusia in domeniile economic, social, cultural si educational”.

Comunista in blana socialista

Vlah a fost sustinuta de Partidul Socialist, care a castigat alegerile parlamentare din noiembrie din Republica Moldova si devine automat membru al Guvernului de la Chisinau. Irina Vlah a ajuns deputat in Legislativul de la Chisinau pe lista Partidului Comunistilor, dar a parasit la scurt timp fractiunea si a devenit candidat independent la alegerile bascanului. Pe durata campaniei electorale pentru fotoliul de guvernator al regiunii, ea a promovat insistent mesaje proruse si a aparut pe afise in poze cu politicieni din Federatia Rusa. Fostul sau partid – PCRM – se arata resemnat de parasirea de catre aceasta a formatiunii. „Indiferent de circumstantele si modalitatea cum a decurs campania electorala pentru alegerile bascanului, este important sa respectam votul, optiunea cetatenilor Republicii Moldova care locuiesc in autonomie si speram ca aceasta alegere va contribui la consolidarea statalitatii Republicii Moldova si la cresterea bunastarii locuitorilor din autonomie”, a declarat la Europa Libera deputatul comunist, Artur Resetnicov.

Complicatii politice

Analistii politici din Republica Moldova nu exclud o inrautatire a relatiilor dintre Chisinau si Comrat, in situatia in care Irina Vlah ar fi o doar o marioneta in mainile Moscovei, relateaza Radio Chisinau. Relatia dintre autoritatile centrale si noua conducere de la Comrat va fi una anosta si incordata, in special din cauza legislatiei imperfecte care nu contine instrumentariul necesar pentru solutionarea tensiunilor acumulate, considera analistul politic Oazu Nantoi. „O alta problema ar fi viziuinile diferite ce tin de viitorul Republicii Moldova, in situatia in care Chisinaul sustine si promoveaza cursul european al tarii noastre, pe cand Comratul pledeaza pentru federalizarea Republicii Moldova si apropierea de Federatia Rusa”, este de parere acesta. si analistul politic, Anatol Taranu se arata sceptic in privinta unei „incalziri” a relatiilor dintre Chisinau si Comrat dupa alegerea Irinei Vlah in functia de guvernator a regiunii gagauze. Mai mult, expertul considera ca Rusia nu va ezita sa o foloseasca pe Irina Vlah in calitate de element de presiune asupra Chisinaului, pentru a impiedica cursul proeuropean al Republicii Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *