Moscova bate palma cu Kievul în chestiunea flotei ruseşti de la Marea Neagră

, , , ,
 

mixRusia are conturată o nouă ofensivă diplomatică ce îi vizează pe vecinii săi de la vest şi nu numai. Exemplele sunt multiple, unul dintre acesta este şi recunoaşterea parţială, în cazul Poloniei, a masacrului de la Katyn. De dată mai recentă însă este acordul privind menţinerea bazei navale ruse în Ucraina, semnat miercuri de preşedinţii rus, Dmitri Medvedev, şi ucrainean, Viktor Ianukovici. Potrivit preşedintelui rus, acordul acoperă o perioadă de 25 de ani, dar acesta nu a precizat dacă extinderea va intra în vigoare în acest an sau la expirarea acordului actual. În schimb, Medvedev a anunţat o scădere substanţială (30 la sută) a preţului gazului facturat Ucrainei.

În presa rusă înţelegerea este văzută ca o reuşită  a Kremlinului. Acordând Ucrainei o reducere a preţului la gaz, Rusia o obţinut o concesie geopolitică la care nici nu visa cu ceva vreme în urmă. În primul rând, a rezolvat rapid problema menţinerii flotei în Crimeea şi poate să nu se grăbească cu construcţia unei noi baze puternice la Novorossiisk, iar în al doilea rând, contractul încheiat miercuri închide drumul Kievului spre NATO, având în vedere că Alianţa nu acceptă state pe teritoriul cărora se află baze militare străine, explică ziarul Kommersant.

Înţelegând că, în Ucraina, nu toţi aprobă o asemnea perspectivă, Moscova s-a străduit să se asigure că ratificarea acordului privind flota la Marea Neagră nu va fi pusă în pericol. Potrivit Kommersant, la insistenţa Federaţiei Ruse, condiţia reducerii cu 30% a preţului pentru gazul furnizat Ucrainei este inclusă nu în documentele referitoare la gaz, ci chiar în acordul privind flota la Marea Neagră, prin care se prelungeşte prezenţa acesteia în Crimeea până în 2042. Prin urmare, dacă nu va exista acord referitor la flotă, nu va exista nici reducerea preţului gazelor.

‘Discountul de la Sevastopol’ titrează cotidianul Vremea Novostei, afirmând că banii pierduţi de Rusia ca urmare a reducerii preţului la gazul pentru Ucraina nu vor fi plătiţi de ‘însăşi corupţia din domeniul gazelor’, ci de bugetul de stat, întrucât guvernul va scuti Gazprom de o taxă de export în valoare de 3 miliarde de dolari în 2010 şi de la plata unei sume până în 4 miliarde în fiecare din anii următori. Flota rusă va putea rămâne pe teritoriul Ucrainei până în 2042, reducerile preţului la gaz sunt valabile până în 2019, deci negocierile dintre cele două ţări pot fi reluate într-un interval nu foarte îndepărtat din perspectivă istorică, mai comentează publicaţia.

De adăugat că Preşedintele Dumei de stat, Boris Grâzlov, a afirmat că la 27 aprilie, adică marţea viitoare, va fi posibilă ratificarea simultană a acordurilor – de către forul legislativ rus şi Rada ucraineană.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *