Militarii rusi din Transnistria se antreneaza pentru scenarii de lupta

, , , , , ,
 

transnistriaTrupele ruse stationate pe teritoriul Republicii Moldova, in regiunea separatista transnistreana, au indeplinit  o serie de sarcini tactice si operative in cadrul unor actiuni de lupta cu inamici simulati, a anuntat Districtul Militar de Vest, citat de portalul rus Sputnik. „Militarii au efectuat un raid asupra unui post inamic simulat si alte elemente de formare tactica si speciala. De asemenea, cercetasii au gasit solutii la probleme practice in organizarea cautarii, observarii si supravegherii subiectului, au practicat spargerea securitatii si patrunderea sub acoperire in instalatii cu scopul de a obtine informatii secrete”, precizeaza Districtul Militar de Vest al Federatiei ruse intr-un comunicat.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Dintre acestia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Republica Moldova considera insa ca stationarea militarilor rusi in regiunea transnistreana contravine Constitutiei moldovene si, din acest motiv, Chisinaul, OSCE, UE si SUA au cerut in repetate randuri retragerea lor. Tensiunile au sporit in regiunea separatista dupa ce Ucraina a anulat mai multe acorduri militare cu Rusia ce permiteau tranzitul militarilor rusi pe teritoriul sau, iar Republica Moldova a intors mai multi militari rusi de pe aeroportul de la Chisinau ce intentionat sa calatoreasca spre Transnistria.

Odesa, noul punct fierbinte in conflictul ucrainean

De asemenea, tensiunea a crescut in stanga Nistrului dupa numirea la 30 mai a fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili in functia de guvernator al regiunii Odesa din sudul Ucrainei, situata la granita cu Transnistria. De mai multe zile, o parte a presei ruse si transnistrene emite diferite scenarii privind reizbucnirea conflictului de pe Nistru, cu implicarea tarilor vecine in ostilitati, in contextul in care Ucraina a denuntat acordul cu Rusia privind tranzitul de militari rusi spre Transnistria, iar Republica Moldova a interzis accesul in Moldova pentru mai multi militari rusi.

‘Rusia deocamdata asteapta si indrazneala partii moldovene creste treptat. Dar ei trebuie sa inteleaga ca un raspuns va exista. intre altele, aceasta ar putea afecta grav interesele de afaceri in Rusia ale unor persoane concrete din conducerea Republicii Moldova. La Chisinau la putere se afla un guvern de afaceristi si acestia ar trebui loviti in ceea ce este mai sensibil — afacerile’, a declarat joi, intr-un interviu pentru agentia tiraspoleana de presa Novosti Pridnestrovia, expertul rus Vasili Kasirin. Republica Moldova si Ucraina fac un joc riscant pentru a testa rabdarea Federatiei Ruse, a mai spus el, in interviu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *