Medvedev intareste Abhazia, Saakasvili cere eliberarea ei

, , ,
 

Medvedev abhazia

La implininirea a doi ani de la declansarea conflictului ruso- georgian din august 2008, presedintele rus Dmitri Medvedev a stat duminica de vorba cu soldatii rusi cantonati intr-o baza militara rusa din Abhazia subliniind ca actualele conditii de trai in aceasta baza vor fi imbunatatite, potrivit RIA Novosti, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Fosta baza militara sovietica de pe coasta de Marii Negre, situata la nord de capitala Abhaziei, se afla in reconstructie inca din luna februarie ca urmare a unei intelegeri intre Moscova si Suhumi prin care prezenta trupelor ruse in aceasta regiune va fi permanenta. Rusia a mentinut o forta ce numara 1.7000 de soldati in centrul de comanda de la Gudauta in cadrul unui acord militar din septembrie 2009. Medvedev, afla in prima sa vizita in Abhazia, le-a promis militarilor ca li se vor construi baraci noi si case pentru a se simti cat mai confortabil. “Pana la mijlocul lunii septembrie vom construi baraci noi, unde conditiile vor fi bune”, a declarat liderul de la Kremlin cu ocazia unui pranz luat cu militarii. Moscova a recunoscut indepedenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, doua republici georgiene, in urma conflictului deschis dintre Rusia si Georgia din august 2008.

Apel la eliberare

In paralel, presedintele georgian Mihail Saakasvili a cerut populatiei sa isi indeplineasca “misiunea istorica” si sa “elibereze” tara. Liderul de la Tbilisi a afirmat ca, in 2008, copiii tarii au fost nevoiti sa isi sacrifice vietile pentru a apara “libertatea si viitorul” tarii. Liderul regiunii separatiste Eduard Kokoiti a respins anterior acuzatiile georgiene, potrivit carora stationarea fortelor ruse in Osetia de Sud si in Abhazia dupa august 2008 inseamna ca cele doua teritorii s-au transformat in niste baze militare ruse gigantice in regiunea Caucazului. “Acest lucru este absurd. Am semnat aceste acorduri interguvernamentale si le-am cerut liderilor rusi sa desfasoare aceste baze – aceasta este practica normala internationala”, a spus el. La randul sau, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat joi ca este convins ca Rusia a procedat corect cand s-a luptat cu Georgia si a recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste.

Centrul rus antiracheta, vulnerabil

Incendiile de vegetatie din Rusia ameninta comandamentul militar al centrului de avertizare antiracheta din regiunea Moscovei, a declarat sambata un purtator de cuvant al Fortelor spatiale ruse. Trei incendii izbucnite in apropiere de centrul de avertizare, in districtul Kolomenski din regiunea Moscova, au fost stinse repede, a spus colonelul Aleksei Zolotuhin, adaugand ca districtul este amenintat in continuare de incendiile care se raspandesc repede. Purtatorul de cuvant a precizat ca 50 de militari taie doua hectare de padure din jurul centrului. Incendiile din Rusia au provocat pana in prezent moartea a 52 de persoane si au lasat peste 3.500 de oameni fara adapost.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *