Medicina din Republica Moldova, reformată cu sprijinul Bucureștiului

, , ,
 
România-sprijină-medicina-din-Republica-Moldova.

România-sprijină-medicina-din-Republica-Moldova.

Guvernul României va oferi în continuare suport Republicii Moldova în modernizarea spitalelor și dotarea cu echipament medical performant, dar și în realizarea reformelor în domeniul sănătății, a anunțat recent ministrul Sănătății de la București, Sorina Pintea, în cadrul întrevederii oficiale cu ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, Silvia Radu, citată de mass-media de la Chișinău, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Cele două ministere de pe ambele maluri ale Prutului urmează să semneze în timpul apropiat un Plan de acțiuni privind cooperarea în domeniul sănătății și științelor medicale.

Colaborare tranfrontalieră

În ultimii ani, cele două state au colabrat strâns pentru dezvoltarea proiectelor transfrontaliere comune în cadrul Programului operațional comun România – Republica Moldova 2014-2020, dezvoltarea parteneriatului în domeniul transplantului, întărirea sistemelor de sănătate, procurarea comună de medicamente, îndeosebi în cazul bolilor rare, dezvoltarea managementului spitalicesc, de sănătate publică şi a sistemului de medicină de familie, geriatrie şi gerontologie, organizarea serviciilor de medicină de urgenţă, etc..

Cei doi miniștri ai Sănătății au militat pentru realizarea schimbului de informaţii, experiență, bune practici și pentru schimb de medici şi specialişti în sănătate în ambele state. „Contez pe suportul și experiența României în realizarea și implementarea reformei spitalicești care urmează să o inițiem în Republica Moldova, de asemenea și a Agenției e-Health, care este extrem de necesară și în republica noastră odată cu reformarea spitalelor. Pacientul nu trebuie să se piardă în sistemul de sănătate, dar trebuie să beneficieze de asistență medicală calitativă și eficientă. Această instituție va aduna într-un loc tot ce ține de informația sistemului de sănătate, precum prescripția medicală, dosarul electronic al pacientului și certificatele medicale”, a declarat Silvia Radu, aflată într-o vizită la București.

Sprijin românesc

„Mă bucur foarte mult că doamna ministru dorește să folosească expertiza noastră în realizarea reformei în domeniul sănătății în Republica Moldova. Vom oferi tot sprijinul necesar pe proiectele pe care le va propune grupul de lucru, inclusiv pe patologiile pe care se dorește sprijin. Intenționăm să colaborăm cu autoritățile de la Chișinău pentru achiziția de medicamente, în special pentru cele destinate bolilor rare, care, solicitate în cantități foarte mici nu reprezintă interes pentru producători în a le aduce în țară, iar prețurile de achiziție sunt foarte mari. Avem multe alte puncte comune în care colaborarea va fi benefică pentru ambele țări”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății de la București.

Alte direcții de colaborare stabilite în discuțiile celor doi miniștri vizează sprijinul pe care Ministerul Sănătății din România îl va oferi pentru continuarea reformei spitalelor, digitalizarea sistemului sanitar din Republica Moldova, dar și o dezvoltare a colaborării dintre cele două state în domeniul transplantului de organe.(N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *