Marea Neagra, cimitirul pestilor

, , ,
 

Tarmul Marii Negre, afectat de o noua criza ecologica

Tarmul Marii Negre, afectat de o noua criza ecologica

Mii de peşti morţi au fost descoperiţi in aceasta saptamana pe plajele din Mamaia şi Jupiter, dar fenomenul se extinde şi spre sudul litoralului romanesc, amenintand si tarmul statului vecin, Bulgaria. Specialiştii romani spun că de vină sunt temperaturile ridicate din ultima perioadă, dar şi aportul masiv de apă dulce provenit din Dunăre. ”În fiecare zonă pot exista motive specifice. Probele de la Mamaia au arătat că nivelul de oxigen este foarte scăzut. Există şi alţi factori, prezenţa apelor dulci în apa mării, dar şi temperaturile foarte mari, 27-28 de grade în baia Mamaia. Peştii cu mobilitate redusă ajung în stare de letargie, unii ajung să moară. Acest fenomen nu este periculos pentru om, dar este bine să nu fie atinşi”, a declarat Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Dezvoltare şi Cercetare Marină, citat de mass-media de la Bucuresti.
Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) intervine atât pe timpul zilei, manual, pentru a strânge peştii, dar şi în cursul nopţii, cu utilaje specializate. ”Conform ultimelor analize efectuate săptămâna trecută, se constata o salinitate scăzută a apei Mării Negre (de 8-9%) faţă de normalul de 16 %0. În general, în perioada lunilor de vară, se înregistrează o scădere a salinităţii Mării Negre de până la 11%0, fenomen care s-a accentuat în ultima perioadă”, anunţă reprezentanţii ANAR. Specialiştii spun că acest fenomen va fi oprit în momentul revenirii salinităţii mării la valorile normale, ceea ce se va întâmpla cu ajutorul curenţilor marini care vor aduce din largul mării aport de apă cu salinitate crescută.

Pescuit excesiv

O alta amenintare fundamentala la adresa pestilor din bazinul Marii Negre o reprezinta pescuitul excesiv. Toate speciile de pestii din marile si oceanele lumi ar putea sa dispara pana in 2050, in absenta unei restructurari profunde a sectorului pescuitului, au avertizat experti ai ONU, intr-un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Daca diferitele estimari pe care noi le-am primit se adeveresc, atunci vom fi in situatia in care efectiv, in decurs de 40 de ani, nu va mai fi niciun peste in oceane”, a declarat presei, la New York, in cadrul unei conferinte de presa, Pavan Sukhdev, directorul Initiativei pentru o economie verde, din cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu. Potrivit raportului, citat de ziare.com, aceasta catastrofa cu efecte incalculabile asupra omenirii poate fi evitata doar daca se taie din subventiile pentru pescuit si daca suprafete intinse din apele marilor si oceanelor sunt declarate zone protejate pentru pesti, ca unica solutie de a avea o industrie a pescuitului si de acum inainte. “Lumea epuizeaza capitalul de care are nevoie, dar guvernele pot schimba aceasta perspectiva dramatica, in conditiile in care treizeci de tari colaboreaza cu Programul Natiunilor Unite pentru Mediu si altele sunt pe cale de a-si revizui politica in materie de mediu”, a afirmat Pavan Sukhdev.

Pescuit haotic

Principalul fenomen ce trebuie combatut, conform raportului, il reprezinta subventiile acordate de guverne pentru flotele de pescuit, din ce in ce mai numeroase care nu mai lasa timp suficient resurselor de peste sa se refaca in mod natural. Capacitatea flotelor de pescuit este cu 50-60% mai mare fata de cea care ar trebui sa fie, arata raportul. Documentul vine si cu solutii care demonstreaza ca cea mai buna masura este infiintarea unor zone marine care sa le permita speciilor de peste sa atinga maturitatea si astfel sa-si sporeasca fertilitatea.
Documentul mai recomanda si necesitatea rapida a revizuirii dimensiunii flotelor de pescuit si in favoarea pescadoarelor mici. “Solutiile sunt la indemana, iar vointa politica si o economie ordonata sunt necesare, mai mult ca niciodata”, conchide Sukhdev. Scaderea rezervelor de peste ale planetei este o problema ecologica, dar si o chestiune de subzistenta pentru mai mult de un miliard de persoane, populatie predominant aflata in tari in curs de dezvoltare, pentru care pestele constituie singura sursa de proteine, potrivit ONU. Raportul privind economia verde estimeaza ca 35 milioane de persoane traiesc din pescuit, ca 170 milioane de locuri de munca depind de aceasta intr-un mod direct sau indirect si ca in total 520 milioane de persoane sunt dependente de acest sector, din punct de vedere financiar. Potrivit ONU, 30% din rezervele de peste ale planetei au disparut deja si activitatile de pescuit, in ansamblu, risca sa nu mai fie rentabile pana in 2050.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *