Marculesti – 19 ani de aviatie militara in R. Moldova

, , ,
 

marculesti 19 ani de aviatie„Prin rezultatele obţinute în timpul exerciţiilor şi aplicaţiilor în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace, operaţiunilor umanitare desfăşurate sub egida ONU sau altui organism internaţional, aviaţia militară contribuie la promovarea imaginii Armatei Naţionale şi a Republicii Moldova în lume”, a declarat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul ceremoniei de aniversare a 19 ani de la crearea Bazei de Aviaţie de la Mărculeşti. În opinia ministrului Apărării, în epoca globalizării, aviaţia militară capătă o importanţă strategică. „Reieşind din aceasta, Republica Moldova va trebui să realizeze în perspectivă o reconfigurare a forţelor sale aeriene care să-i permită să îndeplinească noi tipuri de operaţii şi să facă faţă cu succes provocărilor din mediul regional şi global de securitate”, a afirmat Vitalie Marinuţa. „Aviaţia militară va sta mereu la straja cerului patriei, iar efectivul unităţii se află în continuă pregătire de specialitate. În curînd, sperăm forţele aeriene să fie aduse la noi parametri de performanţă, în acest fel să se creeze o nouă imagine în perspectiva secolului XXI”, a menţionat comandantul Comandamentului Forţe Aeriene, Vadim Cemîrtan.

Salturi de la Marculesti

Baza de Aviaţie „Decebal” a fost creată, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova, la 28 mai 1992, în baza Regimentului 86 de aviaţie al Uniunii Sovietice. In urma cu aproximativ o luna, militarii din trupele cu destinaţie specială ale Armatei Naţionale au efectuat salturi cu paraşuta la Baza de aviaţie „Decebal”, dislocată în Mărculeşti. Comandantul Batalionului „Fulger”, maiorul Radu Burduja, a comunicat că militarii au fost ridicaţi în aer de o aeronavă militară şi desantaţi de la diferite înălţimi. Burduja a specificat că cei mai experimentaţi militari au efectuat salturi de la înălţimea de 4 000 metri. Aceştia au deschis paraşutele în cădere liberă la înălţimea de circa 1200 metri de la suprafaţa solului şi au aterizat fără accidente. „Trupele speciale au folosit la desantare sisteme de paraşutare moderne, care asigură desantarea efectivului în condiţii de securitate maximă”, a relatat maiorul Burduja. „În cazul militarilor în termen, care au efectuat primele salturi cu paraşuta, desantarea a avut loc forţat. Deschiderea automată a paraşutei s-a produs după circa patru secunde de la lansare”.parasutisti Marculesti

Elicoptere in Afganistan

La mijlocul lunii martie 2011, seful Marelui Stat Major al Armatei Nationale din Republica Moldova, generalul de brigada Iurie Dominic, s-a aflat in Afganistan. Seful sectiei cooperare militara din cadrul Marelui Stat Major, locotenent-colonelul Grigore Chirica, a comunicat ca in perioada aflarii in Afganistan, generalul Dominic a inspectat echipajele si elicopterele Armatei Nationale, aflate in misiune sub mandantul ONU in Kandahar. Generalul Dominic a fost insotit in aceasta vizita de seful Comandamentului Forte Aeriene, colonel Vadim Cemirtan. Incepind cu luna martie 2008 cinci elicoptere, iar din mai 2009, patru elicoptere ale Ministerului Apararii efectueaza misiuni de transport personal si asigurare logistica, in cadrul Misiunii de asistenta ONU in Afganistan UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan). Misiunea principala a UNAMA este promovarea pacii si stabilitatii in Afganistan prin concentrarea eforturilor comunitatii internationale impreuna cu Guvernul Afganistanului in reconstructia tarii si consolidarea pacii si democratiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *