Maia Sandu, diplomație gaziferă la București

, , , ,
 
Gazprom, armă politică pentru Kremlin

Gazprom, armă politică pentru Kremlin

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat vineri într-o declarație comună cu președintele Klaus Iohannis că țara sa are nevoie urgentă de gaze naturale din România pentru a păstra ”stabilitatea socială”.

Sprijin românesc

”Vrem să cumpărăm gaze din România, e nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. E critic ca oamenii noștri să nu înghețe la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială”, a declarat vineri Maia Sandu.

”Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel din România. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, vrem să înlocuim la iarnă gazele cu păcură, cărbune sau lemne”, a mai spus președinta Moldovei.

În replică, președintele Klaus Iohannis a spus că ”nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții pentru toate variantele care pot apărea”.

”Suntem conștienți de situația dificilă a Republicii Moldova, azi vom discuta la guvern până găsim soluția cea mai bună. Azi am convenit că trebuie să lucrăm diferite scenarii și să avem planuri pregătite pentru toate scenariile pe care putem. Nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții pentru toate variantele care pot apărea”, a spus șeful statului.

Gazoduct strategic

El a adăugat că ”am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.