Macedonia primeste unda verde pentru UE

, , ,
 

Premierul Nikola Gruevski conduce Macedonia spre UE

Premierul Nikola Gruevski conduce Macedonia spre UE

Comisia pentru Politica Externa a Parlamentului European (PE) a aprobat miercuri, 27 ianuarie 2010, amendamentele la raportul privind progresul Republicii Macedonia pe drumul aderarii la Uniunea Europeana (UE) inaintate de europarlamentarul si raportorul sloven Zoran Thaler, relateaza publicatia SETimes, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform documentului, tara balcanica urmeaza sa primeasca o data pentru lansarea discutiilor de aderare la UE in martie 2010, la urmatorul summit al ministrilor de externe ai UE. Adresandu-se mass-media dupa votul din Comiasia pentru Politica Externe a PE, Thaler a afirmat ca aprobarea constituie un eveniment foarte pozitiv pentru Macedonia si un semnal puternic din partea PE catre Comisia Europeana si Consiliul UE.
In cadrul aceleiasi sesiuni, PE a aprobat de asemenea rapoartele de progres pe 2009 privitoare la Croatia si Turcia, relateaza surse oficiale de la Bruxelles, citate de mass-media internationala. Potrivit rezolutiei, discutiile de aderare la UE cu Zagrebul vor fi finalizate anul acesta, daca vor fi intrunite toate criteriile. Documentul a subliniat faptul ca aderarea Croatiei ar fi un impuls puternic pentru celelalte tari din regiunea Balcanilor de Vest care doresc sa adere la Uniune. Totodata, acesta a sfatuit autoritatile slovene sa depuna mai multe eforturi pentru a imbunatati administratia publica, pentru a-si reforma justitia si pentru a lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

Enigma turca

Turcia, pe de alta parte, a inregistrat doar progrese limitate in anumite reforme importante, a afirmat PE in rezolutia sa. Ankara a fost criticata pentru incapacitatea de a implementa Protocolul Aditional la Acordul de Asociere CE-Turcia, pentru desfiintarea Partidului Societatii Democrate si pentru decizia judecatoreasca care anuleaza legea privind limitarea jurisdictiei tribunalelor militare. Parlamentarii PE au salutat insa dezbaterea publica ampla lansata asupra asa-numitului proces de deschidere democratica, precum si adoptarea legii care elimina restrictiile asupra difuzarii de emisiuni in limba kurda. Rezolutia a felicitat de asemenea rolul jucat de Turcia in securitatea regionala. Rezolutia va fi supusa in continuare discutiilor si votului plenului Parlamentului European in luna februarie 2010 la Strasbourg.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *