Lupu, singurul optimist pentru la toamna in discutiile cu Tiraspolul

, , , ,
 

marian-lupu 654Liderul interimar al R.Moldova, Marian Lupu, considera ca intâlnirea care a avut loc marti la Moscova pe tema conflictului transnistrean a decurs bine si ca exista sanse ca in septembrie dialogul sa obtina statut oficial, relateaza Info-Prim Neo. “Trebuie sa consideram ca ziua de marti a fost un inceput al unei noi etape. Eu in continuare imi exprim speranta si increderea ca negocierile oficiale vor fi reluate. Daca intr-un format 5+2 avem sase participanti care vor reluarea negocierilor oficiale si doar o singura parte componenta care nu doreste, este o situatie care vorbeste de la sine. Daca este vorba ca cei sase isi consolideaza eforturile, aici ar putea sa creasca sansele pentru ca intr-adevar in septembrie sa revenim la negocierile oficiale”, a declarat Lupu.

Esec pentru Chisinau

Reuniunea privind solutionarea conflictului transnistrean desfasurata marti la Moscova, care viza reluarea negocierilor oficiale in format “5+2”, a esuat, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica. La intrunirea de la Moscova se astepta reluarea, dupa o pauza de sase ani, a negocierilor oficiale in formatul “5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Formatul “5+2” include Republica Moldova si regiunea transnistreana ca parti ale conflictului, OSCE, Rusia si Ucraina in calitate de mediatori, precum si SUA si UE cu statut de observatori. Biroul pentru reintegrare din Republica Moldova a difuzat un comunicat de presa in care se spune ca runda de consultari de la Moscova a fost suspendata din cauza pozitiei inflexibile a delegatiei de la Tiraspol.

Moscova cere calm

Ambasadorul Rusie in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a sugerat presei de la Chisinau sa nu faca din pozitia Tiraspolului un subiect de senzatie. “Personal nu am auzit nimic despre refuzul partii transnistrene de a participa la negocieri. Am auzit mai multe inventii, care nu corespund cu realitatea. Noi am spus ca este o sansa de a face ca aceste consultari sa devina discutii oficiale. Nu vreau sa comentez pentru ca voi veti umfla si veti face senzatie si, ca urmare, va fi si mai rau. Este o lege pentru reglementarea oricarui tip de conflict: sa fim mai toleranti, atenti, delicati, pentru a ajuta partile sa inceapa tratativele si sa ajunga la un rezultat pozitiv”, a declarat diplomatul rus. La Moscova, delegatia Republicii Moldova a reiterat ca obiectivul principal al procesului de negocieri in format oficial il constituie elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreana cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, in cadrul frontierelor recunoscute in plan international. Aceasta abordare este impartasita de toti partenerii internationali implicati in procesul de reglementare – Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeana si SUA.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *