Lukasenko despre Westerwelle: Mai bine dictator, decat homosexual

, , ,
 

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, criticat dur în Europa din cauză măsurilor sale de represiune împotriva opoziţiei, a denunţat duminică acuzaţiile europene, apreciind că este mai bine să fii “dictator decât homosexual”.
Lukaşenko a făcut această declaraţie la o competiţie de schi, răspunzând criticilor ministrului polonez de Externe Radoslaw Sikorski şi ale omologului german al acestuia, Guido Westerwelle, care şi-a recunoscut public homosexualitatea. “Primul trăieşte la Vraşovia, al doilea la Berlin”, a declarat el. “În ceea ce îl priveşte pe cel de-al doilea, care strigă împotriva dictaturii (…), după ce am auzit asta mi-am spus: mai bine să fii dictator decât homosexual”, a afirmat Lukaşenko.
Aceasta nu este prima ieşire de acest fel a preşedintelui belarus care îl vizează pe Westerwelle. În februarie 2011 el a povestit cum i-a spus ministrului german că nu îi plac homosexualii şi l-a sfătuit faţă în faţă să ducă o “viaţă normală”. Belarusul este ţinta sancţiunilor occidentale din cauza arestărilor opozanţilor ce s-au multiplicat după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko la preşedinţie, în 2010, cu peste 80 la sută din voturi.
Uniunea Europeană a decis săptămân atrecută să îşi recheme pentru consultări ambasadorii din Belarus după decizia Minskului de a-i expulza pe ambasadorii UE şi Poloniei, a anunţat reprezentanta diplomaţiei europene Catherine Ashton. “În semn solidaritate şi unitate, s-a convenit rechemarea pentru consultări a tuturor ambasadorilor statelor UE la Minsk”, a declarat dna Ashton într-un comunicat. “O reuniune a reprezentanţilor UE la Bruxelles a fost de asemenea convocată miercuri pentru a ne coordona răspunsul”, a adăugat ea. UE a decis marţi noi sancţiuni îngheţând bunuri şi lipsind de vize în Europa 19 magistraţi şi doi responsabili ai poliţiei din Belarus consideraţi responsabili pentru arestarea şi condamnarea opozanţilor regimului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *