Londra: Rusia si Iranul trebuie sa-l convinga pe Assad sa inceteze masacrul

, , ,
 

Ministrul britanic de externe, William Hague, a făcut apel joi la Rusia şi Iran să fac uz de influenţa lor în Siria pentru găsirea unei soluţii paşnice la revolta împotriva preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, după cincisprezece luni de masacru.
Hague s-a întâlnit cu omologii săi rus şi iranian joi la Kabul, pe marginea unei conferinţe privind viitorul Afganistanului. El a insistat asupra necesităţii de aplicare a Planului Annan, care vizează încetarea violenţelor în Siria. Rusia este un partener de mult timp al Siriei, unde peste 14.400 de persoane, în majoritate civili, şi-au pierdut viaţa din cauza revoltei izbucnite în martie 2011, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului.
Ministrul britanic de externe ”i-a cerut Rusiei să facă uz de influenţa sa pe lângă regimul sirian pentru soluţionarea paşnică a situaţiei printr-un proces politic”, a afirmat Hague într-un comunicat. Potrivit acestui text, Hague l-a asigurat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, că susţine în principiu planul Moscovei pentru o conferinţă internaţională privind Siria, dar l-a avertizat că prezenţa Iranului la această întâlnire ar fi ”probabil indezirabilă”.
Iranul reprezintă principalul sprijin al regimului lui Bashar Al-Assad în regiune. Miercuri, la o întâlnire cu presa la Kabul, Hague a indicat că ”n-a remarcat în vreun moment că Iranul ar dori să rezolve problema”, ci că mai degrabă caută s-o ”exacerbeze”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *