Limba romana, miza electorala in Ucraina

de | feb. 5, 2010 | România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Kiev practica o politica de discriminare lingvistica impotriva ucrainenilor care vorbesc rusa, maghiara, romana si alte limbi, a declarat recent, la Kiev, Vadim Kolesnicenko, deputat in Parlamentul ucrainean si presedinte al ONG-ului „Ucraina rusofona”, citat de mass-media locala, preluata de agentiile de presa internationale.

Orasul Cernauti, puntul focal al razboiului politic romano-roman

Orasul Cernauti, puntul focal al razboiului politic romano-roman din Ucraina

Autoritatile de la Kiev practica o politica de discriminare lingvistica impotriva ucrainenilor care vorbesc rusa, maghiara, romana si alte limbi, a declarat recent, la Kiev, Vadim Kolesnicenko, deputat in Parlamentul ucrainean si presedinte al ONG-ului „Ucraina rusofona”, citat de mass-media locala, preluata de agentiile de presa internationale. „Autoritatile ucrainene adopta in prezent acte legislative ce contravin normelor dreptului international, care fac imposibila utilizarea altor limbi decat cea ucraineana. Acest lucru incalca drepturile ucrainenilor rusofoni, dar si ale comunitatilor ungarofone, romanofone si altele”, a afirmat Kolesnicenko in fata presei. In Ucraina, peste 30 de milioane de persoane (reprezentand peste 60% din populatie) vorbesc limba rusa in fiecare zi, a declarat acesta. Rusa este limba materna pentru 17 milioane de ucraineni (dintr-o populatie totala de 46 de milioane), a reamintit parlamentarul, care a prezentat un raport asupra politicii lingvistice ucrainene la sediul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), la New York. Comunitatea internationala, functionarii ONU si ziaristii americani au fost surprinsi de faptul ca rusofonii ucraineni sunt privati de „dreptul la limba si cultura materne”, sustine el. „Locuitorii rusofoni din Ucraina nu sunt imigranti, ci autohtoni. Totusi, nu exista mecanisme care sa permita utilizarea limbilor fara statut oficial”, a remarcat Kolesnicenko. Ucraina „distruge alte limbi, nu este o practica democratica”, a apreciat deputatul.
Conform documentului, autoritatile ucrainene au adoptat peste 80 de legi si mai multe sute de acte legislative care limiteaza utilizarea rusei si a altor limbi ale minoritatilor etnice, iar postul ucrainean de televiziune si cel de radio sunt obligate sa emita exclusiv in limba ucraineana, filmele nedublate in aceasta limba sunt interzise. In douazeci de ani, numarul scolilor rusofone din Ucraina a scazut de patru ori, de la 4.633 la 1.200, mai arata raporortul. In unele regiuni, unde traiesc sute de mii de locuitori de alta etnie decat cea ucraineana, reprezentantii minoritatilor etnice nu au posibilitatea sa urmeze studiile in limbile materne.

Angajamente electorale

Candidatul considerat a avea cele mai mari sanse la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, fost premierul al Ucrainei si presedinte al Partidului Regiunilor (n.r.-rusofon), a incheiat un acord cu principala organizatie care reprezinta interesele romanilor din Ucraina in care isi ia angajamentul sa obtina statutul de limba oficiala pentru limba romana la nivel regional, in schimbul sustinerii sale la alegeri de catre minoritatea romana. In conformitate cu “acordul de parteneriat”, organizatia romanilor ucraineni s-a angajat sa “participe activ la campania pentru candidatul Ianukovici in timpul campaniei electorale”. “Desigur, doar campania in sprijinul lui Ianukovici nu poate explica sustinerea limbii romane – trebuia sa se gaseasca o acoperire mai serioasa. Bunaoara, asigurarea functionarii limbilor minoritatilor nationale in Ucraina sau a reformei administrativ-teritoriale a Ucrainei in conformitate cu principiile descentralizarii pe baza intereselor regionale. Intre altele, seriozitatea intentiilor lui Ianukovici fata de diaspora romana din Ucraina este atestata de documentul semnat de acesta cu secretarul executiv al ‘Comunitatii romanilor din Ucraina’ Aurica Bojescu”, mentioneaza sursa citata. “Am pregatit deja o serie de proiecte legislative. Pentru adoptarea lor, sunt suficiente 226 de voturi in parlament si semnatura presedintelui. Dupa ce voi fi ales presedinte eu voi semna aceste legi ce prevad conditiile pentru dezvoltarea limbilor si culturilor in zonele locuite compact de vorbitori ai altor limbi decat ucraineana – rusi, bulgari, greci, romani”, a afirmat Ianukovici.

Divergente interne

O parte a etnicilor romanii din Ucraina o vor sustine pe Iulia Timosenko in turul doi al alegerilor prezidentiale, relateaza surse locale, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Reamintim ca inaintea primului tur, liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, considerat de orientare prorusa, isi asigurase sprijinul Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, principala organizatie a etnicilor romani din Ucraina, prin semnarea unui acord care le garanta acestora mai multe drepturi culturale şi administrative.
Noua organizatie, „Congresul romanilor din Ucraina” a facut recent apel catre comunitatea romana sa o sustina, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina, din 7 februarie 2010, pe premierul Iulia Timosenko. „Ucraina se afla in fata unei alegeri istorice, de care va depinde dezvoltarea ei ulterioara ca stat democratic european cu posibilitati egale pentru toti membrii comunitatii ucrainene. Romanii Ucrainei detin o comoara unica, si anume o frumoasa cultura, traditii autentice, care au rezistat timp de secole, si o identitate europeana. Insa principala noastra realizare este posibilitatea libera a promovarii si pastrarii mostenii culturale a romanilor si aceasta este meritul echipei democratice a Iuliei Timosenko”, se arata in rezolutie. De asemenea, participantii la conferinta s-au aratat convinsi de faptul ca sustinind-o pe Iulia Timosenko la alegerile prezidentiale, ei sustin libertatea dezvoltarii comunitatilor nationale, reinvierea limbii romane, a literaturii, istoriei, culturii si a traditiilor comunitatii romane din Ucraina, dezvoltarea relatiilor prietenesti si de afaceri intre Ucraina si Romania, relateaua sursele citate. Rezolutia a fost adoptata in unanimitate de 300 de delegati din regiunile Cernauti, Transcarpatia, Odesa si alte regiuni din Ucraina, care au participat la Congresul romanilor din Ucraina desfasurat la Cernauti.

Miscare politica

Reamintim ca in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, in luna decembrie 2009, Viktor Ianukovici, liderul principalei formatiuni parlamentare de opozitie, Partidul Regiunilor, considerat de orientare prorusa, isi asigurase sprijinul romanilor din Ucraina la turul intii al alegerilor prezidentiale prin semnarea unui acord care garanteaza mai multe drepturi pentru minoritatile de pe teritoriul ucrainean. „Fara o forta politica puternica nu putem reusi”, a declarat Aurica Bojescu, secretar executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”. Ea a precizat ca reprezentantii romanilor, rusilor si maghiarilor din Ucraina, cele mai numeroase minoritati etnice de pe teritoriul ucrainean, au semnat la sfarsitul lunii noiembrie 2009 un acord cu formatiunea lui Viktor Ianukovici, in vederea alegerilor prezidentiale din ianuarie-februarie 2010.  Acordul prevedea, in special, ca romana sa primeasca statutul de limba regionala oficiala in zonele locuite in majoritate de romani si sa fie anulate recentele prevederi ale Ministerului Invatamintului de la Kiev, care, in urma unui ordin semnat la inceputul anului de presedintele Viktor Iuscenko, a decis modificarea programelor scolare, astfel incit, din 2010, predarea materiilor sa se faca exclusiv in limba ucraineana. De altfel, Ianukovici si-a reiterat la inceputul lunii ianuarie 2010 promisiunea de a acorda limbilor minoritatilor din Ucraina, in cazul in care va obtine victoria la alegerile prezidentiale, statut de limba regionala. Totodata, membrilor conducerii Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina” le-au fost promise locuri pe lista Partidului Regiunilor pentru candidatii de origine romana la alegerile locale din 30 mai 2010 si la viitoarele alegeri parlamentare, dar si atragerea reprezentantilor comunitatii in organismele de conducere locale si regionale.

Alianta interetnica

Acordul de colaborare si parteneriat cu Partidul Regiunilor a fost semnat si de organizatia publica ucraineana „Miscarea publica de aparare a drepturilor Ucraina rusofona”, precum si de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Ucraina. Potrivit datelor prezentate de Comisia Centrala Electorala din Ucraina, regiunea Transncarpatia  este singura regiune din Ucraina occidentala unde Viktor Ianukovici a obtinut victoria, cu 26,65% din voturi, in timp ce premierul Iulia Timosenko a acumulat 26,23% din voturile electoratului. In regiunea Cernauti, Ianukovici insa a fost pe locul trei cu 19,12% si a fost intrecut de Iulia Timosenko care a avut 32,31%., obtinand totusi victoria in toate circumscriptiile electorale din localitatile populate majoritar de etnici romani. In paralel, candidatul Partidului Regiunilor a castigat detasat in localitatile majoritar romanesti din regiunea Odessa. Reamintim ca cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale va avea loc la 7 februarie 2010.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *