La Moscova prin Bruxelles, la Bruxelles prin Moscova

, , , ,
 

Presedintele liberal Mihai Ghimpu vrea Republica Moldova in UE

Presedintele liberal Mihai Ghimpu vrea Republica Moldova in UE

Drumul spre Rusia este la fel de important ca şi drumul spre Uniunea Europeană, a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, după întrevederea cu ministrul român de externe Teodor Baconschi, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Comentând o declaraţie a liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, care apreciase că UE este o ţintă îndepărtată şi că Chişinăul ar trebui să se orienteze către relaţii pragmatice cu Moscova, Ghimpu a subliniat că programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană prevede relaţii strategice cu Federaţia Rusă, dar şi integrarea în UE. „Nu-i nimic dacă vom merge odată la Moscova prin Bruxelles şi invers, la Bruxelles prin Moscova”, a adăugat preşedintele interimar.

Acuzatii demontate

Mihai Ghimpu a comentat şi acuzaţiile lansate de o agenţie apropiată Partidului Comunist, care a apreciat azi că vizita lui Teodor Baconschi la Chişinău arată că Bucureştiul s-a antrenat în campania electorală de partea actualului regim de guvernământ de la Chişinău. „Voronin ar vrea ca în aceste două luni să închidem porţile, să nu intre nimeni şi să nu iasă din Republica Moldova. Viaţa continuă, şi în perioada în care au fost ei la guvernare aceste evenimente au avut loc”, a spus Ghimpu.
Menţionăm că ministrul român de externe Teodor Baconschi se află într-o vizită de lucru la Chişinău unde a participat la cea de-a III Reuniune informală a Grupului de „prieteni europeni” ai R. Moldova, ţări care sprijină activ apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Sedinta comuna

Reamintim ca recent preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a participat la şedinţa comună a consiliilor consultative Fondul Balcanic pentru Democraţie şi Fondul Mării Negre pentru Cooperarea Regională, organizată de Fondul German Marshall, având ca subiect implementarea reformelor democratice în Republica Moldova şi eforturile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană. La eveniment au participat oficiali din SUA, UE, reprezentanţi ai Fondului German Marshall, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova, ai organizaţiilor internaţionale donatoare şi ai misiunilor diplomatice.
Preşedintele Mihai Ghimpu a rostit un discurs în faţa participanţilor la şedinţă, făcând o prezentare a situaţiei din Republica Moldova şi un bilanţ al principalelor evoluţii în domeniile politic şi social-economic, în sistemul judecătoresc şi în politica externă. În deschiderea şedinţei, Mihai Ghimpu a exprimat aprecieri Fondului German Marshall pentru suportul acordat prin programele sale de granturi Republicii Moldova, precum şi pentru promovarea ţării noastre, a intereselor cetăţenilor noştri în Europa şi în Statele Unite ale Americii. „Beneficiind de suportul majorităţii populaţiei, Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a propus o agendă orientată spre democratizarea societăţii, creşterea bunăstării cetăţenilor şi care, în acelaşi timp, ar apropia obiectivele de integrare politică şi economică în Uniunea Europeană. În topul listei noastre de sarcini se află deschiderea mediului economic, asigurarea independenţei judecătoreşti, supremaţiei legii, respectării drepturilor omului şi libertăţii mass-media, acordând o atenţie specială independenţei audiovizualului public”, a menţionat preşedintele Republicii Moldova.

Alegeri iminente

Referindu-se la reformele desfăşurate în sistemul judecătoresc, Mihai Ghimpu a specificat că, deşi rezultatele sunt modeste, implementarea reformelor va continua până în momentul în care va fi asigurată independenţa deplină a justiţiei şi neimplicarea factorului politic în justiţie. Potrivit Preşedintelui, instabilitatea politică şi iminenţa alegerilor face ca rezistenţa sistemului judecătoresc la schimbări să crească. „În această ordine de idei, îmi asum responsabilitatea de a duce până la capăt reforma sistemului judiciar şi a organelor de drept, deoarece consider că succesul reformelor pe plan economic şi social, că atragerea investiţiilor şi stabilirea unui climat economic favorabil sunt posibile doar în condiţiile unei veritabile independenţe a puterii judecătoreşti”, a spus Mihai Ghimpu.
Făcând un bilanţ al realizărilor pe plan economic ale guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană, Preşedintele a menţionat că AIE a reuşit, în condiţii economice de o dificultate extremă, să stabilizeze economia, să pună bazele unui nou ciclu de creştere economică, să reducă riscurile de antreprenoriat în Republica Moldova prin semnarea unui nou acord-memorandum cu FMI. Potrivit Preşedintelui, rezultatele preliminare ale anului 2010 confirmă că guvernarea AIE a reuşit să gestioneze bine criza economică, principalele rezultate fiind: creşterea Produsului Intern Brut cu 5,6% în prima jumătate a anului 2010; reducerea deficitului bugetar de la 15%, la momentul preluării guvernării, la 5,4% din Produsul Intern Brut în 2010 şi creşterea cu 7% a salariului mediu pe economie. La capitolul realizări se înscriu şi lansarea unei serii de programe menite să demonopolizeze ramurile principale ale economiei, să crească nivelul de concurenţă, să impulsioneze activitatea investiţională şi de antreprenoriat pentru a asigura ireversibilitatea schimbărilor economice iniţiate. Cu toate acestea, Mihai Ghimpu a subliniat că Republica Moldova are nevoie de un flux important de investiţii străine directe pentru a constitui infrastructura economică şi socială din ţară, a asigura creşterea numărului de persoane antrenate în economie şi a salariului mediu.

UE prioritara

Cu referire la politica externă a Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a subliniat că prioritar pentru AIE este realizarea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, în acest sens fiind lansate negocierile pe marginea Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Preşedintele a menţionat că, în curând, Republica Moldova va primi foaia de parcurs privind liberalizarea regimului de vize, îndeplinirea căreia va face posibilă libera călătorie a cetăţenilor Republicii Moldova în Europa. În acelaşi timp, Republica Moldova, în colaborare cu Uniunea Europeană, a iniţiat un program aprofundat de reformă instituţională pentru a spori abilitatea instituţiilor locale de a implementa prevederile viitoare ale Acordului de asociere. Concomitent cu intensificarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a revenit la relaţii de normalitate cu vecinii: România, Rusia şi Ucraina şi a beneficiat de un sprijin extern masiv în vederea rezolvării conflictului transnistrean.

Marshall pentru Republica Moldova

Preşedintele a mulţumit Fondului German Marshall pentru suportul acordat Republicii Moldova pe calea implementării reformelor şi a transformărilor, exprimându-şi speranţa că guvernarea actuală, alături de programele de susţinere iniţiate şi de Fondul German Marshall în Moldova, va contribui la crearea unei mase critice de oameni, care vor acţiona ca adevăraţi agenţi ai schimbării şi vor materializa perspectiva europeană a Republicii Moldova.
Fondul German Marshall este o instituţie de politici publice, neafiliată politic, activitatea căreia este dedicată promovării unei cooperări şi înţelegeri aprofundate între SUA şi Europa. Fondul German Marshall a lansat Fondul Balcanic pentru Democraţie în 2003 şi Fondul Mării Negre pentru Cooperarea Regională în 2007, care oferă granturi ONG-urilor din Europa de Sud-Est şi din bazinul Mării Negre, inclusiv Republica Moldova, pentru a susţine cooperarea regională şi buna guvernare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *