Kremlinul lanseaza razboiul economic total impotriva Republicii Moldova

, , , , ,
 

Kremlinul sugruma economic Republica Moldova

Kremlinul sugruma economic Republica Moldova

Autoritatile ruse pregatesc adoptarea unor masuri punitive la adresa bancilor comerciale din Republica Moldova, relateaza surse guvernamentale de la Moscova, citate de mass-media regionala. Conform surselor citate, autoritatile ruse acuza bancile din Republica Moldova de participare activa la activitati financiare ilicite, prin care bugetul federal rus a fost prejudiciat cu câteva zeci de milioane de dolari. Sursele citate au refuzat sa nominalizeze bancile vizate, pe fondul intensificarii sanctiunilor economice rusesti impotriva Federatiei Ruse.
Dupa scandalul vicnului, Rusia a restrictionat si importul produselor agricole din Republica Moldova pentru mai multi producatori autohtoni, scrie presa de la Chisinau. Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare au convocat intr-o sedinta producatorii autohtoni de fructe si legume, pentru a discuta despre decizia Rusiei de a interzice importul acestor produse. Sedinta s-a desfasurat cu usile inchise, scrie Jurnal.md. “Din 177 de exportatori care aveau dreptul sa duca fructe si legume in Rusia, doar 36 mai au voie sa faca asta. Lista de 36 a fost stabilita de rusi, dar nimeni nu cunoaste aceste firme”, a declarat reprezentantul unei firme, care a participat la sedinta. “Rusii pretind ca marfa noastra depaseste normele admisibile in ceea ce priveste pesticidele si nitratii. Firmele cu care colaboram noi nu au avut pretentii in acest sens si nici nu stiu de aceasta interdictie”, a spus aceeasi sursa. Un alt reprezentant al exportatorilor, care a iesit de la sedinta, a mentionat ca zeci de TIR-uri cu fructe si legume sunt blocate in vama Chisinau. Din cauza incertitudinii existente, agentii economici nu primesc certificate de provenienta a marfii. De asemenea, viceministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat presei ca a fost inaintata o lista de 177 de exportatori, dar rusii au aprobat doar 33 dintre acestia. “Nu ni s-a explicat de ce doar 33. Vom solicita sa fie marit numarul exportatorilor”, a spus Bumacov. “Sa fim mai exacti. Este vorba de limitatrea numarului de companii care au dreptul de a face export a acestor produse, nu este vorba de o interdictie. Incercam sa rezolvam aceasta problema”, a mentionat si prim-ministrul Vlad Filat pentru Unimedia.md.

Embargoul vinului

Rospotrebnadzor nu va trimite o delegatie de experti la întreprinderile vinicole din Republica Moldova pentru a rezolva problemele legate de exportul vinurilor şi divinurilor din Moldova în Rusia, a declarat seful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişcenko. „După ce, în august, s-a încheiat misiunea experţilor, pe adresa mea a venit o scrisoare cu invitaţie. Am studiat-o cu atenţie, însă comportamentul autorităţilor moldoveneşti, care s-a manifestat elocvent mai ales în ultima săptămână, a înclinat balanţa spre abţinerea noastră de la acţiuni ulterioare, având în vedere că natura declaraţiilor nu era una constructivă şi ar transforma eforturile noastre în irosirea inutilă a timpului”, a spus Oniscenko. „Singurul lucru care ar justifica o astfel de logică a comportamentului este recunoaşterea implicită a impactului cumulativ asupra stării de sănătate şi, prin urmare, asupra proceselor de gândire, precum si recunoaşterea substantelor toxice pe care le găsim mereu în produsele supuse analizei”, – a adăugat el.

Masuri cu repetitie

Recent, Federatia Rusa a cerut Belarusului si Kazahstanului sa ia masuri pentru a impiedica patrunderea pe piata ruseasca a vinurilor si apei minerale provenite din Republica Moldova si Georgia. Ghenadi Oniscenko, seful organizatiei ruse pentru protectia consumatorilor, Rospotrebnadzor, a declarat ca aceasta cerere a fost formulata in cadrul Uniunii Vamale din care fac parte Rusia, Belarus si Kazahstan. “Tinand cont de legile Uniunii Vamale ruso-kazaho-belaruse, ne-am informat partenerii, conform regulamentelor pe care le-a adoptat, ca folosirea unor produse este restrictionata in tara noastra. Le-am cerut sa ia masuri pentru a impiedica intrarea pe teritoriul rus a vinurilor si apelor minerale din Moldova si Georgia”, a declarat pentru Interfax Ghennadi Oniscenko, seful Protectiei consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor. Potrivit acestuia, cererea nu insemana ca Rusia isi “impune vointa” asupra Belarusului si Kazahstanului, pentru a restrange drepturile lor de a folosi aceste produse, ci doar isi “exercita un drept” ca membru al Uniunii Vamale, relata presa regionala, preluata de agentia KARADENIZ PRESS. “Aceasta nu inseamna ca ne impunem vointa (n.r. Belarusului si Kazahstanului) si ca le restrangem dreptul de a folosi aceste produse, dar suntem indreptatiti sa le cerem sa ia toate masurile pentru ca aceste produse sa nu poata ajunge pe teritoriul rus. Ne-am exercitat acest drept”, a explicat Oniscenko. Este prima data cand Moscova foloseste Uniunea Vamala ca unealta politica impotriva altor state. Incluzand Belarusul si Kazahstanul, Rusia poate spori presiunile asupra R. Moldova si Georgiei.

Razboiul vinului

La inceputul lunii iulie 2010, Moscova a blocat cateva transporturi importante de vinuri la vama, anuntand ca acestea contin produse chimice extrem de nocive. Insa acest gest a fost pus pe seama iritarii Moscovei in legatura cu semnarea de catre presedintele Mihai Ghimpu a decretului privind declararea datei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupatiei sovietice. Cu jumatate de gura, autoritatile ruse si moldovenesti recunosc, totusi, ca problema vinurilor reflecta si o atitudine politica a Moscovei fata de guvernarea proeuropeana de la Chisinau. “Sigur ca exista implicatii politice, asta este realitatea” a declarat Valeriu Lazar, ministrul economiei. Valeriu Lazar spune ca diversificarea pietelor de export este o solutie pentru vinurile moldovenesti, dar una care nu poate avea efecte imediate, in timp ce amenintarea ruseasca ar fi o lovitura contondenta, cu efecte imediate. “Pe termen scurt, noi nu putem face abstractie de piata Federatiei Ruse. Fara indoiala, preocuparea noastra este sa diversificam pietele de desfacere. Si lucrul acesta o sa se intample, dar reorientarea fluxurilor comerciale da efecte in 5 in 10, in 15 ani de zile; niciodata nu da efecte pe termen scurt” a declarat Valeriu Lazar. Pietei europene ii revin in acest moment 14% din cantitatea de vinuri exportate de Republica Moldova, printre principalii consumatori fiind si Romania, iar, pentru anul viitor, Uniunea Europeana a promis dublarea cotei de import pentru vinurile moldovenesti.

AIE criminal

Într-un interviu acordat pentru ziarul rus „Izvestia”, Oleg Voronin învinuieşte actuala guvernare pentru faptul că nu este capabilă de nimic. Mai mult, acesta a declarat că cea mai răspândită metodă de „raider” în Republica Moldova este falsificarea şi discreditarea prin intermediul mass-media, după care „vin oamenii în uniformă şi iau totul”. „Spre regret, cei care au venit astăzi la guvernare, nu sunt în stare să creeze noi întreprinderi, business de perspectivă, să descopere noi servicii şi zone pentru investiţii profitabile. Ei acţionează iraţional, iar această abordare este dăunătoare nu numai pentru afaceri, climat investiţional, pentru sutele de mii de cetăţeni moldoveni care lucrează, dar chiar şi pentru putere. Ce să mai vorbim. Pentru prima dată, ţare este condusă de multimilionari. Ei sunt în Guvern şi în Legislativ. Drept consecinţă, ţara este sfâşiată de mai multe grupări care concurează, de conflicte; conflictele lor se extind în sfera de afaceri, au loc adevărate războaie comerciale, furturi de întreprinderi. Şi totul se întâmplă în mod deschis, despre asta scrie presa”, menţionează Oleg Voronin în acel interviu.
Totodată, fiul ex-preşedintelui Voronin susţine că, acum doi-trei ani, mediul de afaceri din Republica Moldova era ideal şi că acesta s-a dezvoltat cel mai mult când la guvernare au fost comuniştii. „În aceşti ani s-a format capitalul guvernării liberale şi a multor care, până nu demult, se aflau în opoziţia democrată, dar astăzi sunt miniştri-milionari. De când AIE a venit la guvernare, a început războiul între clanuri, în ţară s-au întors autorităţile criminale”, susţine Oleg Voronin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *