Kremlinul dezvolta strategic Abhazia

, , , ,
 

Capitalul rus va dezvolta infrastructura abhaza

Capitalul rus va dezvolta infrastructura abhaza

Comisia interguvernamentala pentru cooperare economica si sociala Federatia Rusa – Republica Abhazia a aprobat, saptamana trecuta, primul plan de dezvoltare strategica a republicii caucaziene, plan a carui aplicare necesita deblocarea de la bugetul federal rus, pana in 2012, a 10,8 miliarde ruble (n.r.-273 milioane euro), relateaza surse diplomatice ruse, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Ministrul dezvoltarii regionale, Victor Basarghin, a vorbit despre “o noua pagina in relatiile Rusiei cu Republica Abhazia”, adaugand ca, in urmatorii trei ani, Moscova va debloca fondurile prevazute pentru construirea de drumuri, infrastructura energetica si comunala si pentru promovarea turismului in regiunea din Caucaz. De asemenea, Rusia va acorda sprijin in echiparea a doua noi centre medicale in Abhazia, in dezvoltarea industriei, agriculturii, invatamantului si culturii. Responsabilul rus a mai precizat ca urmatoarea reuniune a comisiei interguvernamentale va avea loc in septembrie 2010, in Abhazia.

Baze permanente

Reamintim ca anterior  Federatia Rusa si Republica Abhazia au semnat un acord care permite Moscovei mentinerea unei baze militare terestre pe teritoriul regiunii separatiste, care si-a declarat in mod unilateral independenta in urma unui sangeros razboi civil. Baza militara terestra se va afla in apropierea portulului Gudauta, la mica departare de capitala Suhumi, gazduind in prezent 1700 de militari rusi, intr-o baza militara navala rusa. Acordul va fi valabil timp de 49 de ani, dupa care va fi prelungit automat, Moscova urmand sa plateasca o chirie anuala de cateva milioane de euro.
Surse militare ruse, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca noul acord va permite Rusiei sa modernizeze si sa extinda infrastructura bazei, care este deja folosita de corpul expeditionar rus desfasurat in regiune. Totodata, noul tratat militar vor permite regimurilor de la Moscova si Sukhumi sa infiinteze unitati militare mixte ruso-abhaze, inclusiv de graniceri, forte speciale, batalioane de mentinere a pacii si detasamente maritime, partea rusa alocand deja, in bugetul pentru 2010, sumele necesare.

Diplomatie militara

Parafarea acordului a fost salutata de catre presedintele rus Medvedev, care a declarat ca documentele semnate vor duce la dezvoltarea cooperarii cu Abhazia si corespund „obligatiilor internationale” ale Rusiei. „Lucrul cel mai important este ca intelegerea permite dezvoltarea pasnica a Abhaziei ca stat independent” a adaugat Medvedev. La randul sau, liderul regimului abhaz, Serghei Bagapsh, a multumit Federatiei Ruse in numele compatriotilor sai si a subliniat ca la Kremlin se afla printre prieteni, reprezentand un stat recunoscut in fata unor oameni care inteleg perfect situatia tarii sale. Totodata, inaintea ceremoniei, adjunctul ministrului abhaz al apararii, Garri Kupalba, seful serviciilor militare de informatii abhaze, a declarat ca atunci cand baza va lucra la capacitate maxima, aceasta va adaposti peste 3000 de militari rusi, inclusiv unitati ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), detasamente ale fortelor speciale, precum si echipajele care vor deservi escadra navala rusa desfasurata in Abhazia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *