Kremlinul declanseaza "razboiul bomboanelor" impotriva Ucrainei. Urmeaza Moldova?

, , , ,
 
Compania Roshen, in vizorul autoritatilor federale ruse

Compania Roshen, in vizorul autoritatilor federale ruse

Federatia Rusa interzice toate dulciurile unuia dintre cei mai mari producător de produse de cofetărie din Ucraina, compania “Roshen”, seful serviciului federal Rospotrebnadzor, Ghennadi Onişcenko, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, subliniind că bomboanele ucrainene nu corespund cerinţelor de calitate. “Spre exemplu, în ciocolata de lapte a fost găsit benzipiren, o substanţă folosită în tratarea cancerului. Ca urmare, din magazinele moscovite a fost retrasă toată producţia firmei ucrainene de cofetărie” a mai declarat acesta.

Motive politice

Compania vizată, “Roshen”, este unul dintre cei mai mari producători de bomboane din Ucraina şi din regiune. Aceasta aparţine miliardarului Piotr Poroşenko, fost ministru de externe al Ucrainei, decizia autoritatilor ruse fiind interpretata de unii analisti ca o incercare de influentare a acestuia, Piotr Poroşenko avand, in acest moment, calitatea de deputat independent in Rada Suprema de la Kiev, si fiind considerat un posibil candidat la alegerile prezidentiale din 2015, moment in care actualul presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, va candida pentru un nou mandat prezidential.
Reamintim ca in luna februarie 2012, Rusia a impus restricţii privind importul caşcavalul de la mai multe companii din Ucraina pe motiv că produsele lactate nu ar corespunde cerinţelor ruse de calitate.

Raspuns ucrainean

La randul sau, surse oficiale de la Kiev au declarat pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS ca guvernul ucrainean ar putea interzice, in curand, importul grânelor rusești, care sunt transportate pentru livrarea ulterioară, până la porturile ucraineana de la Marea Neagră. Conform datelor Serviciului Federal Veterinar și Protecție Fitosanitară al Rusiei, motivul invocat de autoritățile ucrainene sunt zecile de cazuri înregistrate în Rusia de febră aftoasă la animalele domestice, una din căile de transmitere a bolii fiind grânele pentru furaje.
Speculatiile fiind pe fondul unei recente declaratii a viceministrului Agriculturii de la Kiev, Alesander Sen, care a precizat faptul ca Ucraina nu va impune nicio restrictie in pofida unor recente focare de febră aftoasă descoperite in regiunile Kuban si Caucazului rus. Potrivit declaratiilor acestuia, Ministerul Agriculturii de la Kiev a solicitat MAE rus sa fie tinut la curent cu masurile luate de partea rusa pentru oprirea epidemiei.

Negocieri bilaterale

Din acest motiv, între reprezentații Ucrainei și Rusiei, responsabili pentru protecția fitosanitară și veterinară au loc negocieri permanente pe acest subiect. Sursele citate anterior au mai declarat ca, în caz de risc de transmitere a virusului febrei aftoase împreună cu grânele care intră în țară, Ucraina are dreptul să ceară transportatorilor de produse vegetale certificatele veterinare însoțitoare, care să demonstreze că producția vine din regiuni în care nu au fost înregistrate cazuri de febră aftoasă. Totodata, Rosselhoznadzor (Serviciul Rusesc de Control al Producției Agricole), și-a pierdut, din momentul intrării Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului, dreptul să elibereze certificatele veterinare necesare pentru producția agricolă exportată.
Conform oficialilor Serviciului veterinar rus, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, motivul răspândirii virusului febrei aftoase este esuarea reformei administrative, în urma cărora o parte din atribuțiile federale de control veterinar, au fost transferate regiunilor.

Fara efect

Totodată, vice-președintele Uniunii Grânarilor din Rusia, Alexandr Korbut, a declarat recent că o posibila interdicție a Ucrainei pentru transporturile de grâne rusești până în porturile de la Marea Neagră, nu vor avea niciun efect asupra exportului. “Rusia deține suficiente instalații de transbordare, care sunt calculate pentru livrarea a 27 de milioane de tone de grâne pe an, ceea ce este mai mult decât suficient pentru necesitățile exportatorilor. Iar cantitatea prognozată pentru export din Federația Rusă de grâne în acest an este de 24 de milioane de tone” a mai declarat Alexandr Korbut, citat de mass-media de specialitate, preluata de KARADENIZ PRESS.

Chisina-ul se autosesizeaza

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova a declarat că vrea să testeze, la randul sau, calitatea produselor din Ucraina. Decizia autoritatilor de la Chisinau vine la putin timp dupa ce Rusia a impus embargou impotriva dulciurilor unuia dintre cei mai mari producători din această regiune. In acest sens, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova caută un laborator european pentru a verifica conţinutul bomboanelor ucrainene, procedura urmand sa dureze cel puţin o săptămână, timp în care dulciurile producătorului ucrainean vor rămâne pe rafturile magazinelor din fosta republica sovietica.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *