Kîrgîzstanul, colonie economica a Chinei

, , , , ,
 
Colonizarea economica chineza poate provoaca tulburari in Kirghizstan

Colonizarea economica chineza poate provoaca tulburari in Kirghizstan

Premierul kârgâz, Jantor Satîbaldiev, a dispus începerea negocierilor cu compania chineză Tebian Electric Apparatus Stock Co (TBEA) pentru modernizarea centralei termoelectrice (CET) din Bișkek, relateaza surse oficiale locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. În prezent, din fondurile puse la dispozitie de partea chineza, în fosta republică sovietica se construiește o rafinărie de petrol, linii de tensiune înaltă, China investind în economia kârgâză peste 1 miliard de dolari.
Centrala termo-electrică din capitală, inaugurată în 1961, este cel mai mare producător de energie electrică din nordul țării. După destrămarea URSS întreprinderea a intrat în declin. Inițial CET putea produce 666 MWt pe oră, dar în prezent producția ei maximă nu depășește 270 MWt pe oră. Din 24 de cazane funcționează doar 13, iar 85 % din utilaj este uzat în totalitate și necesită înclocuire.

Investitii strategice

Principalul investitor în infrastructura Kîrgîzstanului, este, conform datelor oficiale, China, iar in fiecare an prezența capitalului chinezesc este tot mai simțită. Totodata, minerii chinezi exploateză depozitele de resurse minerale, iar muncitorii chinezi construiesc autostrada spre Issyk Kul, precum si diferite uzine.
CET din Bișkek va fi modernizată de către compania TBEA din banii obținuți dintr-un credit preferențial de 500 mln dolari (pentru 20 ani cu o rată a dobânzii de 2% anual), oferiți de catre Banca de Export-Import din China autoritatilor din fosta republica sovietica.
Acesta nu va fi singurul proiect major care este realizat de chinezi în Kârgâzstan. Aceeași TBEA modernizează liniile de transportare a energiei electrice, constuiește stații de distribuții, precum si linia de transportare a energiei electrice „Datka-Kemin”, care va lega producătorii de energie electrică din sudul țării cu zona de nord, care este deficitară la capitolul energie electrică. Costul proiectului este estimat la peste 600 de milioane de dolari, finantarea fiind oferita tot de catre Banca de Export-Import din China.

Independenta energetica

Rafinaria din Kara-Balta (nordul Kârgâzstanului), realizata de catre China Petrol Company Zhongda, cu o capacitate de aproximativ 850 mii tone de petrol, va fi terminata in urmatoarele luni. Datorita faptului ca Republica Kârgâzstan nu are resurse proprii de petrol, materia primă pentru rafinărie va fi adusă pe cale ferată din Kazahstan și Rusia. Conform planului, rafinăria va asigura până la 65 % din necesitățile Kârgâzstanului în domeniul carburanților si lubrifianților, reducând astfel dependența țării de importurile din Rusia.
Alt proiect important al Chinei, construcția căii ferate ce va lega China de Kârgâzstan si Uzbekistan, este blocat, in acest moment, la faza de acorduri și identificarea resurselor financiare necesare. Devizul de cheltuieli al proiectului a crescut, treptat, de la 2 miliarde la aproximativ 6 milirade de dolari.

Colonizare sau cooperare?

Planurile de implementare ale proiectelor partii chineze s-au ciocnit de un baraj de critici dure din partea experților și a reprezentanților societății civile din statul central-asiatic. Unii critică pericolul asimilării chineze, alții necesitatea proiectelor pentru țară și costurile crescânde. O trasatura predominanta a proiectelor realizate de China în Kârâgzstan, criticata de expertii de la Biskek, este faptul că toate sunt legate, fie de infrastructură, sau de dobândirea resurselor și exportarea lor ulterioară în China.
La randul lor, oficiali din serviciile de securitate locale au avertizat ca pericolul expansiunii chineze exista cu adevarat, subliniind ca in fiecare an crește numărul de cetățeni chinezi care locuiesc si activeaza în Kârgâzstan. Diaspora chineză a ajuns până la 300 mii de persoane, din populația totală de 6 milioane a țării. Deși, in mod oficial, pentru un emigrant chinez, este extrem de dificilă obținerea cetățeniei kârgâze, totul se rezolvă prin mită sau prin căsătorii fictive.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *