Kievul si Moscova pregatesc o apropiere nucleara

, , ,
 

UKRAINE RUSSIAN PRIME MINISTER PUTINUcraina si Rusia sunt pe cale sa semneze o serie de contracte in materie de colaborare nucleara civila, documente care au fost pregatite in cadrul reuniunii Grupului economic al Comisiei interguvernamentale ruso-ucrainene, ce a avut loc vineri la Ialta, in Crimeea, potrivit agentiei ITAR-TASS. „Agentia atomica Rosatom si Ministerul ucrainean al Energiei au pregatit un proiect de acord intre Executivul ucrainean si cel de la Moscova asupra cooperarii in privinta constructiei reactorelor 3 si 4 de la centrala nucleara Hmelnitki (aflata in vestul Ucrainei – n.red.), potrivit unui comunicat emis de Grupul economic ruso-ucrainean. De asemenea, cele doua state vor sa isi ia angajamente in materie de prospectiuni geologice si al productiei si transformarii uraniului. Comunicatul de presa mai spune ca ca societatile TVEL (Rusia) si Energoatom (Ucraina) au elaborat un proiect de contract privind livrarea de combustibil nuclear centralelor ucrainene dupa 2010. Rusia si Ucraina au confirmat totodata intentia lor de a coopera in constructia unor noi centrale nucleare si pentru mentinerea celor existente, precum si in domeniul dezvoltarii productiei de zirconiu. Reuniunea Comisiei interguvernamentale ruso-ucrainene a avut loc cu ocazia intalnirii pe care au avut-o joi seara, la Ialta, premierul rus si ucrainean, Vladimir Putin si Iulia Timosenko, intalnire urmata vineri de reuniunea sefilor de guvern din CSI (Comunitatea Statelor Independente, fostele republici sovietice, mai putin tarile baltice si Georgia).

Putin dispun la compromis

De asemenea, premierul rus Vladimir Putin a anuntat joi seara ca Rusia este dispusa la  un compromis cu Kievul privind problema gazelor si a elogiat-o pe Iulia Timosenko dar l-a si criticat in acelasi timp pe presedintele Viktor Iuscenko, dupa negocierile de la Ialta, relateaza Ria Novosti. „Premierul a adresat o serie de intrebari privind criza. Noi am considerat ca este posibil sa ii respectam dorintele si sa corectam acordurile (energetice – n.red.)” incheiate anterior, a declarat Putin in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la comun cu Timosenko. Rusia a acceptat in primul rand sa reduca volumul de gaz care trebuie achizitionat de Kiev, fara a impune penalizari, a anuntat Putin, in conditiile in care, potrivit Presedintiei ucrainene, aceste penalizari ar putea atinge 8,5 miliarde de dolari in 2009.

Iuscenko acuza

In paralel, Viktor Iuscenko a acuzat-o vineri pe premierul Iulia Timosenko si pe membrii Guvernul sau ca se fac vinovati de „crime impotriva statului si a natiunii ucrainene” pentru degradarea situatiei din armata tarii. „Guvernul a finantat fortele armate la nivelul de 0,75% din PIB. Asa a inceput de fapt degradarea armatei ucrainene. Astfel de actiuni ale premierului Iulia Timosenko si ale guvernului sunt crime impotriva statului si a natiunii ucrainene”, a declarat presedintele Iuscenko in cadrul unei reuniuni a Consiliului ucrainean pentru securitate nationala si aparare, informeaza Unian. Iuscenko a mai spus ca, in decurs de noua luni, din cauza salariilor mici din armata, din randurile fortelor militare ucrainene au plecat 2.000 de angajati si 200 de piloti. In acelasi cadru, presedintele Iuscenko a cerut Consiliului national pentru securitate si aparare sa initieze in regim de urgenta examinarea in Rada Suprema (Parlamentul ucrainean -n.red.) a problemei finantarii armatei. Acuzatiile presedintelui Viktor Iuscenko la adresa fostei sale aliate in timpul „revolutiei portocalii” din 2004 intervin in contextul campaniei electorale ce are loc in Ucraina, ambii concurand pentru cel mai inalt post in stat la alegerile din 17 ianuarie 2010. Cele mai mari sanse la aceste alegeri le are insa candidatul prorus, Viktor Ianukovici.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *