Iulia Timoşenko, vizitata de oficiali europeni

, , ,
 

Iulia Timosenko, sprijinita de oficialii europeni

Fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, s-a întâlnit cu ex-premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, după ce, luna trecută, acesta a avut o întrevedere similară cu Timoşenko în spitalul de la Harkov. Potrivit Biroului de presă al Serviciului de Stat al Penitenciarelor din Ucraina, fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, şi ex-preşedintele polonez, Aleksander Kwasnewski, vor monitoriza procesul în apel al fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. Potrivit presei de la Kiev, cei doi oficiali au fost numiţi de legislativul UE emisari pentru monitorizarea procesului în apel al Iuliei Timoşenko, în urma unor negocieri desfăşurate la Bruxelles, în luna mai 2012, între preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi premierul Ucrainei, Mykola Azarov.
Pat Cox şi Aleksander Kwasniewski vor putea urmări procedura de apel şi vor avea acces deplin la toate documentele legate de caz, precum şi la avocaţi, procurori şi alţi oficiali implicaţi în procedură.

În așteptarea noilor audieri

Între timp, presa ucraineană relatează că audierile în cel de-al doilea dosar penal al fostului premier Iulia Timoşenko vor fi reluate săptămâna viitoare. Judecătorii ucraineni au convenit să reia audierile în dosarul deschis pentru implicarea sa în escrocheriile financiare şi evaziune fiscală în perioada în care se afla la conducerea corporaţiei Sistemele Energetice Unice ale Ucrainei (SEUU) abia după ce va fi întocmită o expertiză medico-legală, în urma căreia să se stabilească dacă starea de sănătate a lui Timoşenko îi permite acesteia să participe sau nu la audieri.
Amintim că medicii germani au insistat ca ex-premierul ucrainean Iulia Timoşenko să nu participe la audierile în noul său dosar, întrucât, potrivit spuselor acestora, starea de sănătate a Iuliei Timoşenko s-a agravat extrem în ultima perioadă. În momentul de faţă, ex-premierul ucrainean se află la Spitalul Căilor Ferate de la Harkov, unde este supravegheată de medicii din cadrul clinicii germane Charite.
Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare, din cauză că a semnat cu Rusia, în 2009, contracte la gaze dezavantajoase pentru Ucraina, aducând grave prejudicii bugetului statului ucrainean.

Ianukovici, amenintat cu demiterea

Cetăţenii ucraineni sunt din ce în mai indignaţi de acţiunile pe care le întreprinde actuala putere la Kiev, inclusiv impotriva liderului opozitiei, Iulia Timosenko. Prin urmare, până în momentul de faţă, s-au strâns 42 380 de semnături pentru demiterea preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici. Strângerea de semnături face parte din campania iniţiată, săptămâna trecută, de căţre opoziţia ucraineană „Ucraina împotriva lui Ianukovici”. De asemenea, tot atunci, partidele de opoziţie l-au acţionat în judecată pe şeful statului ucrainean, Viktor Ianukovici, pentru uzurparea puterii de stat. Printre oraşele care colectează semnături pentru demiterea lui Ianukovici, se numără centrele regionale Lugansk, Lvov, Doneţk, Ternopol şi Kiev. Opoziţia ucraineană consideră că Viktor Ianukovici este vinovatul principal pentru toate problemele cu care se confruntă, la ora actuală, Ucraina.
De adăugat că reacţia opoziţiei ucrainene a apărut în urma adoptării de către Rada Supremă a Ucrainei a legii privind politica ligvistică care prevede un statut special pentru limba rusă, dar şi din cauza arestării mai multor lideri ai opoziţiei ucrainene, printre care se numără ex-premierul ucrainean, Iulia Timoşenko şi fostul ministru ucrainean de Interne, Iuri Luţenko.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *