Istanbul si Atena. Proteste impotriva islamofobiei

, , ,
 

Proteste împotriva filmului islamofob şi a caricaturilor la adresa lui Mohamed publicate de săptămânalul francez Charlie Hebdo au avut loc la Istanbul, în Turcia.
Circa 500 de demonstranţi au incendiat steaguri ale SUA şi Franţei, au scandat “Allah Akbar” (Dumnezeu este mare), iar pe pancartele purtate scria “Moarte Americii!”, “Moarte Franţei”. Forţele de ordine au blocat accesul demonstranţilor la reprezentanţa diplomatică franceză, iar ulterior protestatarii s-au dispersat fără incidente.
De aemenea, sute de musulmani s-au adunat duminică în centrul Atenei pentru a protesta împotriva filmului “Inocenţa musulmanilor”, aceasta fiind prima demonstraţie de acest gen din Grecia. Protestatarii purtau pancarte pe care se putea citi “Cerem pedepsirea imediată a celor care-l batjocoresc pe profetul nostru Mohamed” şi au scandat “Mohamed este tot ce avem”. Au existat şi scurte momente tensionate, când forţele de ordine au intervenit pentru a bloca un grup de demonstranţi care încercau să se îndrepte către Ambasada Statelor Unite. Protestatarii nemulţumiţi au început să arunce cu obiecte în poliţişti, iar aceştia au ripostat, la rândul lor, cu gaze lacrimogene. Forţele de ordine au închis, de asemenea, o staţie de metrou din apropierea ambasadei americane pentru a preveni posibile violenţe.
Imamul din Mecca, loc sfânt al islamului, a cerut vineri ca incitarea la ură religioasă să fie considerată infracţiune, în contextul recentei difuzări a filmului islamofob şi a publicării unor caricaturi referitoare la profetul Mahomed. “Cerem lumii să promulge un cod al onoarei şi o lege constrângătoare pentru a interzice şi a considera infracţiune orice atingere adusă profeţilor şi religiilor monoteiste”, a spus Saleh Ben Mohamed al-Taleb în predica sa, cu ocazia rugăciunii săptămânale, în marea moschee de la Mecca. Potrivit acestuia, oamenii politici şi factorii de decizie trebuie să ştie că “reacţiile popoarelor sunt incontrolabile când naţiunea este umilită în simbolurile sale sacre”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *