Iohannis, rugat să mute ambasada României la Ierusalim

, ,
 
Războiul pentru Ierusalim se intensifică

Războiul pentru Ierusalim se intensifică

Împlinirea a 52 de ani de la eliberarea şi reunificarea Ierusalimului a fost aniversată luni seara, la Bucureşti, la iniţiativa Rabinului Comunităţii Originarilor din România, Josef Wasserman, în prezenţa a numeroşi participanţi din mediul politic, administrativ, oameni de afaceri, scriitori, artişti, jurnalişti, se arată într-un comunicat remis agențiilor de presă. „Trăim de 52 de ani în Ierusalim, capitala poporului evreu. Multe generaţii au visat, dar nu au ajuns la astfel de clipe. Acest dar frumos pe care l-am primit se datorează şi celor care n-au uitat Ierusalimul şi au fost ataşaţi trup şi suflet de-a lungul mileniilor care s-au scurs de la dărâmarea Templului”, a declarat Josef Wasserman cu prilejul evenimentului.

Ambasada, problemă delicată

„Cu prilejul împlinirii a 52 de ani de la eliberarea şi reunificarea Ierusalimului îl rog de aici, de la Bucureşti, pe preşedintelui României, pe care l-am cunoscut personal, să fie în continuare un exemplu pentru toate ţările din Europa şi să fie de acord cu mutarea ambasadei. România totdeauna a fost aproape de poporul israelian şi în timpuri grele când mulţi au părăsit relaţiile cu Israelul. Este de neînţeles de ce sunt încă popoare care nu vor să meargă pe drumul SUA şi să spună: ‘Respectăm fiecare ţară cu capitala lor’. Nu cred că cineva din Israel sau din America ar fi avut curajul să spună ‘capitala României nu este Bucureşti”, a mai spus Josef Wasserman.

Rabinul a subliniat apoi importanţa Oraşului Sfânt pentru toate popoarele: „Dumnezeu ‘invită’ fiecare om credincios la Ierusalim, deoarece Ierusalimul este locul liber pentru toate cele trei religii. Trebuie să fie numai pace între toate popoarele şi să ne unim toţi sub credinţa în Dumnezeu, căci, dacă vom face acest lucru, vom trăi într-o societate mult mai bună”.

Președintele român Klaus Iohannis refuză momentan mutarea ambasadei statului român la Ierusalim

Președintele român Klaus Iohannis refuză momentan mutarea ambasadei statului român la Ierusalim

Ziua Ierusalimului

El a adăugat că a venit direct la Bucureşti, după ce a serbat duminică la Ierusalim, împreună cu mii de oameni, 52 de ani de la unificarea oraşului.

„Ieri (duminică – n.r.), noi am sărbătorit acolo Ziua Ierusalimului, şi astăzi (luni – n.r.) am continuat această veselie. Să fii vesel de ziua Ierusalimului în Ierusalim este ceva normal, dar este foarte important să ajungi la Bucureşti şi să întâlneşti prieteni din Parlament, Primărie, scriitori, jurnalişti, creştini şi evrei care vin să sărbătorească această zi şi să audă despre importanţa Oraşului Sfânt, în care orice om de orice religie se poate ruga – este ceva unic, care nu se poate găsi nicăieri în lume. Eu cred că unirea credinţei în Dumnezeu, unirea spre locul cel mai sfânt pentru toate religiile care este Ierusalim, este un motiv destul de bun că toţi ne rugăm la acelaşi Tată unic, la Dumnezeu, pentru a trăi într-o societate mai bună”, a spus Josef Wasserman.

Marșul Vieții

El a mai anunţat că pe 30 iunie va avea loc, la Iaşi, a cincea ediţie a „Marşului Vieţii”, la care îi invită atât pe preşedintele Klaus Iohannis, cât şi pe premierul Viorica Dăncilă.

„Tot împreună trebuie să nu uităm trecutul şi mă refer la acele zile negre din istoria poporului român, când, în perioada 1940-1944, au fost ucişi aproape 400.000 de evrei din singurul motiv că s-au născut evrei. De aceea, alături de mulţi prieteni colaboratori, vom ajunge pe 30 iunie la Iaşi, la Marşul Vieţii, prilej cu care îi vom comemora pe toţi cei care au fost ucişi la cimitirul unde sunt îngropaţi 14.000 de evrei. (…) L-am cunoscut pe preşedintele Iohannis, la prima sa vizită în Israel, este un om deosebit, şi l-am invitat şi la Marşul Vieţii. Şi sper că în acest an va fi alături de noi, ca să poată da un exemplu viu pentru tânăra generaţie care trebuie să ştie ce s-a întâmplat. Vom trimite o invitaţie şi premierului Viorica Dăncilă. Cred că participarea unor personalităţi precum preşedintele, prim-ministru, ambasadori ai SUA şi Israelului – care deja şi-au dat acordul – contează mai mult decât un an de cursuri despre Holocaust”, a precizat Rabinul Wasserman. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.