Judecătorul american Dan Aaron Polster a venit la Chișinău pentru a ajuta la reformarea sistemului judiciar. Potrivit acestuia, 30 de ani „nu este suficiet timp pentru schimbarea societății”, spune magistratul american într-un interviu pentru portalul Balkan Insight. Sistemul judiciar plin de hibe funcționale al Republicii Moldova este considerat un fel de călcâi al lui Ahile pentru această țară – motiv pentru care aliații occidentali presează autoritățile moldovenești să reformeze acest sector.
Reformele considerate vitale pentru modernizarea celui mai sărac și posibil cel mai corupt stat al Europei rămân în incertitudine, totuși, în contextul alegerile parlamentare ce vor avea loc în circa patru luni de zile. Având în vedere reforma justiției, ambasada SUA a adus în țară doi judecători federali din SUA pentru a ajuta la instruirea viitorilor magistrați din R. Moldova. Judecătorul Dan Aaron Polster este din Districtul de Nord din Ohio, în timp ce Eduardo Robreno este judecător senior în districtul de est din Pennsylvania. Ei au venit să se antreneze și să împărtășească experiența lor cu viitorii judecători ai Republicii Moldova de la Institutul Național de Justiție din Chișinău.
Polster declară că reforma instanțelor a fost o sarcină dificilă. „În Republica Moldova există unele provocări. Cel mai important este construirea unui sistem judiciar puternic și eficient, având în vedere originea [sovietică] a acestei țări „, a declarat Polster într-un interviu pentru BIRN. El susține că moștenirea epocii sovietice încă cântărește foarte mult asupra sistemului de justiție din R. Moldova, iar aproape trei decenii de independență nu au fost suficiente pentru a construi un sistem care să funcționeze eficient.
Polster a mai spus că nimic nu se poate face rapid, deoarece a trecut doar o perioadă relativ scurtă de timp de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. „Poate 30 de ani sună ca o perioadă lungă, dar nu poți mișca lucrurile peste noapte. Nu este o perioadă așa de mare pentru a schimba o societate, este abia o generație „, a adăugat el.
R. Moldova are o istorie vizată de o corupție endemică în acest sector sensibil de la sfârșitul perioadei sovietice. O schemă masivă de spălare a banilor, denumită „Spălătoria rusă”, a fost pusă în mișcare prin implicarea activă a zeci de judecători corupți, care au emis hotărâri dubioase pe parcursul anului 2010 și 2014. Singura pedeapsă pe care au primit-o a fost să părăsească sistemul. Nu au fost puși în spatele gratiilor.
Corectitudinea și transparența, absolute necesare
Judecătorul Robreno din Pennsylvania a declarat în cadrul unei conferințe de presă, organizate la Chișinău joia trecută, că un început bun pentru reforme ar fi ca toți magistrații să fie complet transparenți cu privire la veniturile și averile lor. „Mesajul pe care l-am adus este importanța unui sistem judiciar independent, cinstit, transparent și responsabil, esențial pentru valorile democratice și societatea civilă”, a spus Robreno.
Cu toate acestea, opinia publică rămâne înclinată să creadă că sistemul de justiție este încă obedient puterii executive și legislative și că nu există un sistem clar de separare a puterilor în stat și echilibru între acestea. Scandalurile de corupție din țară sunt încă tratate foarte diferit. Fostul prim-ministru Vlad Filat este acum în spatele gratiilor, după ce omul de afaceri Ilan Shor l-a denunțat pentru luare de mită. Cu toate acestea, Shor, un om de afaceri controversat, a fost condamnat în iulie 2017 pentru participarea la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.
În prezent, el va candida pentru un loc în alegerile parlamentare viitoare din februarie 2019. La rândul său, fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost acuzat de corupție, dar nu a fost condamnat, fiind presat să își depună mandatul. Mai mult, Filat și Chirtoacă, în mod semnificativ, au fost oponenți politici ai liderului partidului de guvernământ al Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc. În iunie 2018, două instanțe au anulat, fără rezerve, rezultatele cursei pentru Primăria Chișinăului ca urmare a unor pretinse acuzații de fraudă electorală, în ciuda faptului că toți observatorii internaționali au semnalat rezultatul alegerilor drept unul corect.
Anularea a declanșat o reacție puternică din partea Bruxelles-ului, care a suspendat ajutorul macrofinanciar la Chișinău în iunie 2018, după ce anterior a redus fonduri de peste 20 de milioane de euro destinate reformării sistemul judiciar, motivând lipsa voinței politice de a reforma acest sector .
Oficialii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un posibil rezultat similar după alegerile parlamentare. Polster a mai spus că pentru cetățenii unei țări nu există vreun drept mai important decât libertatea de a vota. „În țara mea, nu există nici un drept mai mare sau mai important. Este esențial ca judecătorii să protejeze toate drepturile cetățenilor, iar dacă ar fi un drept mai mare, acesta este dreptul poporului la alegeri corecte „, a concluzionat judecătorul Polster.
Corespondența de la Chișinău de Mădălin Necșuțu
0 Comentarii