Interventie militara umanitara in Siria

, ,
 

O intervenţie umanitară cu o protecţie militară pe teren ar fi necesară în Siria dacă regimul preşedintelui Bashar al-Assad va continua pe calea barbariei, a apreciat duminică şeful diplomaţiei belgiene Didier Reynders.
“Regimul a ales calea barbariei, iar eu am din ce în ce mai puţină încredere în preşedintele Bashar al-Assad”, a declarat el într-o emisiune difuzată de postul de televiziune TV5. “Avem pe masă un plan cu un termen limită, 10 aprilie”, a subliniat acesta. “Dacă acest plan nu va fi respectat, atunci va trebui să trecem la etapa următoare”, a explicat ministrul.
“Va fi nevoie de o intervenţie militară, iar aceasta va presupune o prezenţă militară armată”, a continuat Reynders. “Această ipoteză va fi dezbătută cu ocazia viitoarei reuniuni a Prietenilor Siriei prevăzută în Franţa”, a precizat el. “Toată lumea spune că sprijină planul lui Kofi Annan. Va trebui să punem Rusia şi China cu spatele la zid”, a insistat oficialul.
Regimul preşedintelui Bashar al-Assad a anunţat duminică faptul că nu îşi va retrage trupele din oraşe în lipsa unor “garanţii scrise” din partea opoziţiei, cu două zile înainte de data limită fixată de ONU. Planul de ieşire din criză prezentat de Annan, pe care Damascul l-a acceptat la 2 aprilie şi pentru care ONU şi-a dat acordul joi, prevede ca armata să se retragă din oraşe marţi dimineaţă pentru a permite o încetare totală a violenţelor 48 de ore mai târziu.

CNS cere ONU să intervină

Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei siriene, a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să intervină de urgenţă pentru a pune capăt violenţelor din Siria, după o nouă zi extrem de sângeroasă soldată cu peste 120 de morţi în întreaga ţară. “Cerem Consiliului de Securitate al ONU să intervină de urgenţă pentru a opri catastrofa umanitară provocată de regim împotriva poporului sirian neînarmat, prin adoptarea unei rezoluţii în baza articolului 7 pentru asigurarea protecţiei civililor”, a afirmat CNS într-un comunicat.
În total, după “anunţul înşelător al acceptării planului” de ieşire din criză propus de emisarul internaţional Kofi Annan la 2 aprilie, “regimul a comis masacre sălbatice în care au fost ucise aproape 1.000 de persoane”, a mai spus opoziţia siriană.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *