Internetul, victima a campaniei electorale din Ucraina

, , ,
 

Premierul Timosenko cenzureaza internetul

Premierul de la Kiev, Iulia Timosenko, cenzureaza drepturile internautilor ucraineni

Site-urile de socializare in limba rusa, Vkontakte.ru si Odnoklassniki.ru ar putea fi blocate in Ucraina printr-o decizie a premierului ucrainean Iulia Timosenko, relateaza mass-media de la Kiev, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate, inchiderea acestor site-uri este planificata pentru 1 februarie 2010.
Premierul Iulia Timosenko, candidat pentru postul de presedinte al Ucrainei, considera ca aceste site-uri rusesti de socializare actioneaza negativ asupra utilizatorilor de Internet din Ucraina. In plus, site-urile vizate de decizia premierului ucrainean sunt acuzate ca destabilizeaza situatia socio-politica interna din Ucraina. Planul de blocare a acestor site-uri a fost deja realizat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), iar realizarea acestia s-ar putea face in noaptea de 31 ianuarie 2010, cu doua saptamini pina la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Ucraina, relateaza surse din cadrul SBU, citate de mass-media. Pe Internet deja au aparut mai multe reactii ale utilizatorilor ucraineni, care se declara socati de decizia autoritatilor de la Kiev. Unii experti in securitate considera ca blocarea acestor site-uri va determina mai multe grupe de hackeri sa atace site-urile guvernamentale.

Razboi pe net

Partidul Regiunilor din Ucraina, condus de principalul favorit la alegerile prezidentiale, Viktor Ianukovici, nu confirmat, dar nici nu a infirmat aceasta informatie. Deputatul Vitalii Homutinnik, membru al acestei formatiuni, a declarat ca partidul sau va face tot posibilul ca sa fie respectata libertatea de comunicare a cetatenilor ucraineni. La randul sau, secretariatul administratiei prezidentiale a presedintelui in exercitiu Viktor Iuscenko, s-a declarat gata sa apere „libertatea de comunicare a cetatenilor ucraineni”, considerind aceasta cea mai mare realizare a poporului ucrainean.
Reamintim ca Internetul a fost folosit masiv in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din Ucraina, considerata cea mai „interactiva” campanie electorala din toate fostele republici sovietice, reunite in Comunitatea Statelor Independente (CSI). Atat tabara Iuliei Timosenko, cat si cea a lui Viktor Ianukovici, au fost acuzate de organizarea unor echipe de hacckeri pentru atacarea siturilor de internet ale contracandidatilor politici, surse din cadrul SBU atragand atentia asupra implicarii unor cetateni straini, in mod special rusi, in aceste campanii. Totodata, spatiul virtual din Ucraina a cunoscut o crestere ingrijoratoare a siturilor de internet care contineau mesaje denigratoare la adresa minoritatilor nationale din Ucraina, in mod special impotriva romanilor, autoritatile de la Kiev evitand sa implementeze masuri menite sa limiteze xenofobia din mediul virtual.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *