Integrarea europeană a Ucrainei, discutată la Bratislava

, , ,
 
Liderul polonez, Bronislaw Komorowski, apostrofeaza Ucraina

Liderul polonez, Bronislaw Komorowski, apostrofeaza Ucraina

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat recent la cel de-al 18-lea summit al şefilor de stat din Europa Centrală, desfăşurat la Bratislava, nu au existat comentarii negative referitoare la aspiraţiile europene ale Kievului, însă a subliniat că integrarea europeană a Ucrainei a fost principala temă a discuţiilor pe care le-a avut cu omologii săi europeni. „Nu a existat niciun comentariu negativ cu privire la aspiraţiile europene ale Ucrainei sau la neîndeplinirea de către partea ucraineană a unor criterii în acest sens. Avem sarcini pe care trebuie să le îndeplinim înainte de luna noiembrie”, a mai remarcat preşedintele ucrainean.

Sperante ucrainene

Ianukovici a mai precizat că Ucraina lucrează la introducerea unor legi adoptate în cadrul reformelor naţionale, care vor aduce ţara mai aproape de standardele europene. „Ştim că tot ceea ce facem este pentru binele nostru, al Ucrainei, pentru ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor”, a mai subliniat preşedintele ucrainean.
Ucraina speră să semneze acordul de asociere cu UE la summitul din noiembrie al Parteneriatului Estic, de la Vilnius. UE a formulat trei condiţii pentru semnarea documentului respectiv: adaptarea legislaţiei electorale la standardele internaţionale, soluţionarea problemei referitoare la aplicarea selectivă a justiţiei şi realizarea reformelor sociale şi economice, în concordanţă cu politica de integrare europeană.

Komorowski: Există şanse

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski şi-a exprimat satisfacţia că majoritatea ţărilor prezente la summitul şefilor de stat din Europa Centrală, desfăşurat la Bratislava, a avut o poziţie similară cu privire la semnarea în acest an a acordului de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană. „Summitul Europei Centrale a demonstrat că proiectul european rămâne atractiv pentru multe ţări”, a subliniat preşedintele Poloniei. În acest context, Bronislaw Komorowski şi-a exprimat speranţa că, în toamna acestui an, la summitul Parteneriatului Estic, Ucraina şi UE vor reuşi să semneze acordul de asociere. „Există o şansă de succes destul de mare. Simţim nevoia de a mobiliza Ucraina să respecte toate condiţiile pentru semnarea acordului de asociere”, a mai declarat preşedintele Poloniei.
La randul sau, seful statului lituanian, Dalia Grybauskaite, a amintit, la rândul său, necesitatea soluţionării problemei legate de aplicarea selectivă a justiţiei în Ucraina. „Dacă vorbim despre şansele de semnare a acordului de asociere la summitul de la Vilnius, pot să menţionez că acestea există, însă, deocamdată, nu s-a decis nimic referitor la această chestiune”, a explicat Grybauskaite. Președintele Lituaniei consideră că dosarul Iuliei Timoşenko este un simbol al modului în care este tratată opoziţia politica din Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *