Intalnirea de la Odesa. Filat si Sevciuk, fata in fata

, , , ,
 

Filat si SevciukPrim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk, au convenit vineri la Odesa să continue dialogul pentru îmbunătăţirea relaţiilor economice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Cei doi au făcut declaraţii în acest sens la finalul primei întrevederi bilaterale oficiale după alegerea lui Şevciuk în fruntea regiunii separatiste, în urmă cu o lună.  Prim-ministrul Vlad Filat a avut, vineri, la Odesa (Ucraina), o întrevedere cu liderul din Transnistria, Evgheni Şevciuk. După întrevedere, premierul R. Molodva a declarat că cel mai important rezultat al discuţiei este faptul că s-a ajuns la înţelegerea ca dialogul în continuare să fie unul deschis şi permanent, iar grupurile de lucru pentru consolidarea încrederii să-şi continue activitatea.
Vlad Filat a accentuat că se va munci în continuare pentru îmbunătăţirea situaţiei economice şi a vieţii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precizând că Chişinăul nu a introdus niciodată taxe pentru mărfurile produse în regiunea transnistreană. Prim-ministrul Filat a anunţat că, în cadrul întrevederii de vineri, s-a convenit asupra reluării transportului feroviar pe cele două maluri ale Nistrului, iar Evgheni Şevciuk a menţionat că, în timpul apropiat, grupurile de lucru urmează să stabilească graficul circulaţiei trenurilor.
La rândul său, Evgheni Şevciuk a menţionat că întrevederea cu Vlad Filat a fost una bună şi a mulţumit Ucrainei pentru efortul depus ca aceasta să aibă loc. El a apreciat deschiderea Chişinăului în ceea ce ţine de soluţionarea problemelor existente şi a accentuat în mod special problemele din domeniul economic. Evgheni Şevciuk s-a arătat convins că întrevederea de vineri va da mai multe rezultate pozitive în timp.

Declaraţie comună

“La 27 ianuarie 2012, în oraşul Odesa, la iniţiativa părţii ucrainene, a avut loc prima întrevedere a Prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, cu conducătorul Transnistriei, Evgheni Şevciuk.
În cadrul întrevederii, s-a discutat o gamă largă de subiecte legate de procesul de reglementare transnistreană. În contextul următoarei reuniuni a “Conferinţei permanente privind chestiunile politice în procesul de reglementare transnistreană” în formatul “5+2″, programată pentru sfârşitul lunii februarie 2012, la Dublin, Irlanda, participanţii au confirmat intenţia de a negocia într-un mod constructiv şi coerent.
Având în vedere necesitatea de a îmbunătăţi situaţia economică, calitatea vieţii şi a extinde relaţiile dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, participanţii la întrevedere au convenit asupra intensificării activităţii grupurilor de experţi (de lucru) responsabile de măsurile de consolidare a încrederii, în conformitate cu Regulamentul aprobat. De asemenea, s-a ajuns la un acord privind continuarea activităţii în vederea reluării depline a circulaţiei de transport feroviar de călători şi de mărfuri pe segmentul transnistrean al căii ferate, precum şi privind restabilirea comunicaţiilor telefonice, inclusiv a legăturii staţionare şi mobile.
În legătură cu situaţia creată în Zona de Securitate, participanţii au exprimat disponibilitatea de a căuta soluţii orientate spre stabilizarea situaţiei.
De asemenea, participanţii au exprimat gratitudine ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Konstantin Grişcenko, pentru contribuţia acordată în vederea organizării întrevederii în cauză”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *