Globalizarea și SUA, principalele vinovate pentru atentatul de la Kerci

, , ,
 
Vladimir Putin a identificat autorii morali ai atentatului de la Kerci: globalizarea și SUA

Vladimir Putin a identificat autorii morali ai atentatului de la Kerci: globalizarea și SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că masacrul comis la un liceu tehnic din Kerci, Crimeea, unde un elev a ucis 20 de persoane, după care s-a sinucis, este rezultatul ‘globalizării’, relatează mass-media rusă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ‘Este rezultatul globalizării. Pe reţelele sociale, pe internet. Vedem că există o întreagă comunitate care a fost creată. Totul a început cu evenimentele tragice din şcolile din Statele Unite’, a spus Putin.

Fosta iubită a elevului de 18 ani care a deschis focul miercuri la liceul din Kerci la care învăţa a declarat că băiatul a vrut să se răzbune pe elevii care l-au umilit şi că el nu mai voia să trăiască. ‘El a spus că nu mai are încredere în oameni după ce colegi din clasa lui începuseră să-l umilească pentru că nu era ca ceilalţi’, a afirmat adolescenta în vârstă de 15 ani, sub rezerva anonimatului, citată de canalul de televiziune rus RT. Din acest motiv, Vladislav (numele ucigaşului) ‘nu mai voia să trăiască’ şi a vrut să se răzbune, a adăugat ea.

Martorii lui Iehova, influență criminală

Vladislav Rosliakov, un elev în vârstă de 18 ani, a fost identificat de autorităţi drept autorul atacului de miercuri în care 20 de persoane au fost ucise şi cel puțin 54 au fost rănite într-un liceu tehnic din Kerci, în peninsula Crimeea anexată în 2014 de Rusia.

Cotidianul Kommersant a afirmat că tânărul ‘a crescut într-o familie destul de săracă’: tatăl lui, cu handicap, nu locuia cu mama băiatului. Femeia lucrează într-o clinică şi este membră a Martorilor lui Iehova, organizaţie considerată ‘extremistă’ şi interzisă în Rusia.

Autorităţile ruse au declarat joi că elevul care a comis masacrul din liceul din Crimeea a avut probabil un complice. ‘Că a acţionat singur la faţa locului este de înţeles, însă pregătirile pentru ceea ce a urmat, în opinia mea şi a colegilor mei, nu le-ar fi putut face singur’, a declarat liderul prorus al Crimeii, Serghei Aksionov, citat de agenţia Tass.

Bilanț confuz

Primele rapoarte ale autorităților locale și ale serviciilor de securitate ruse, citate de mass-media regională, dau cifre diferite despre totalul victimelor, pe fondul confuziei generale. Până în acest moment mass-media a relatat că în urma atacului asupra colegiului din Kerci au murit cel puțin 18 persoane, majoritatea studenți ai colegiului. Surse anonime, citate pe rețelele sociale, au vehiculat un număr de cel puțin 30 de morți, inclusiv studenți și cadre didactice.

Directoarea Colegiului Tehnic din Kerci, un oraș de aproximativ 140 de mii de oameni din estul peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă în 2014, a declarat că instituția sa a suferit un atac terorist, comparând atacul cu criza de la Beslan.

O versiune vehiculată inițial de autoritățile locale acredita o explozie de gaze, în timp ce localnicii menționează pe rețelele sociale explozia repetată a unor grenade, atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor colegiului atacat. Potrivit presei locale, martorii oculari și elevii colegiului au auzit mai multe explozii, iar ferestrele clădirilor s-au făcut ţăndări. Ulterior, autoritățile separatiste au mai declarat că  mai multe explozii s-au datorat unor butelii de gaze, fapt dezmințit ulterior.

Kremlin: posibil atac terorist

Dmitry Peskov, purtatorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat anterior că serviciile de securitate anchetează posibilitatea unui atentat, pe fondul speculațiilor repetate vehiculate în mass-media rusă cu privire la existența în sânul populației tătare din peninsula Crimeea a unor celule radicale teroriste. Mass-media federală rusă a precizat că Moscova consideră acesta un atentat terorist, președintele Vladimir Putin dispunând serviciilor de spionaj rusesc să demareze o anchetă.

„În mod operativ a fost stabilită identitatea tânărului care a intrat în colegiu chiar înainte de incident, care ţinea în mână o armă de foc, conform imaginilor de pe camerele de supraveghere. S-a stabilit că acesta este Vladislav Rosliakov, de 18 ani, elev în anul patru la respectivul colegiu’, a indicat purtătoarea purtătoarei de cuvânt a comitetului de anchetă rus de pe lângă Parchetul General de la Moscova, Svetlana Petrenko, citată de mass-media.

Menționăm că majoritatea populației tătare s-a opus anexării de către Federația Rusă a peninsulei Crimeea și orașului Sevastopol, susținând menținerea acesteia în cadrul Ucrainei. Această posiție a dus la declanșarea unei campanii de arestări în rândul activiștilor și liderilor tătari, doi dintre aceștia, Mustafa Djemilev și Refat Ciubarov, primind interdicție de a intra pe teritoriul crimeean.

Arme din belșug

În urma evenimentelor din primăvara anului 2014, care au dus la anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în regiune au avut loc acțiuni ale unor structuri paramilitare, susținute de către forțele speciale ale Federației Ruse, așa-numiții omuleți verzi. În timpul confuziei generate de retragerea rapidă a contingentelor militare ucrainene, un mare număr de arme au fost sustrase din depozitele militare, serviciilor de securitate și poliției.

Concomitent, Crimeea era recunoscută și înainte de 2014 pentru proliferarea unor structuri paramilitare căzăcești pro-ruse, care dispuneau de armament ușor, membrii lor efectuând exerciții regulate.

Atentatorul, Vladislav Rosliakov, este un recunoscut susținător al politicii ruse ăn Crimeea și Donbass, conform postărilor acestuia de pe rețelele sociale, publicate de mass-media rusă federală și regională.

Pe fondul acestor particularități și a acecsului ușor la arme, atentatul de astăzi de la Kerci nu este o surpriză pentru observatorii situației din regiune.

Părinții asasinului, sancționați

Părinții elevului Vladislav Rosliakov, care a comis masacrul de la Colegiul Tehnologic de la Kerci, vor fi amendați cu 500 de ruble pentru îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor părintești. Informaţia în cauză a fost comunicată „Izvestia” făcînd referire la o sursă anonimă. Potrivit interlocutorului publicației, pe numele părinților a fost întocmit un protocol cu privire la infracțiunea administrativă, însă acesta le va fi înmînat numai după înmormîntarea fiului lor, care s-a sinucis. Totodată, se știe că în momentul crimei, Rosliakov avea 18 ani şi el nu se încadrează în categoria minorilor, menționați în articolul relevant din Codul administrativ. O sursă apropiată investigației a comunicat ca Rosliakov tatăl l-a caracterizat pe fiul său ca fiind o persoană educată şi neagresivă, dar destul de retrasă. Bărbatul nu comunica, practic, cu fiul, căci în ultimii ani nu locuia cu el. Din articolul 5.35 al Codului cu privire la contravențiile administrative rezultă că părinții pot fi pedepsiți cu o amendă în mărime de la 100 la 500 de ruble pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor de întreținere, educare sau instruire a minorilor. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *