Ghimpu si Lupu il strang cu usa pe Filat

, , ,
 

Lupu Ghimpu

La cea de-a doua runda de negocieri pentru refacerea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) desfasurata la finele saptamanii trecute la Palatul Republicii din Chisinau, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu si cel al Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, au incercat sa obtina cat mai multe pozitiile in viitoarea structura a statului in ciuda faptului ca nici macar cumulat, cele doua formatiuni nu au totalul mandatelor obtinute de Partidul Democrat Liberal (PLDM), condus de Vlad Filat. Reamintim ca in cadrul acestor negocieri pozitia forte este ocupata de PDLM care detine in urma alegerilor legialtive 32 de mandate de mandate, urmat de PD cu 15 si PL cu 12. Liderul PLDM, Vlad Filat, a reiterat in repetate randuri ca formatiunea sa politica isI doreste pe langa functia de sef al guvernului sI fotolii ministeriale, dar sI alte functii in state conform cu scorul electoral obtinut. Pe de alta parte, Marian Lupu, este “castigatorul nepremiat” al alegerilor legislative precedente, cand, din cauza comunistilor, acesta nu a putut prelua functia de presedinte al tarii, asa cum se stabilise in interiorul AIE. De data aceasta, Marian Lupu se gandeste sa preia cea de-a treia functie in stat, pentru a fi propulsat ulterior in cea de presedinte in cazul in care doi deputatI comunisti se vor ralia coalitiei AIE, in conditiile in care o eventuala alianta PLDM-PD-PL ar cumula 59 de voturi din 61 necesare pentru alegerea presedintelui. In cazul in care acest scenariu nu se va adeveri, Lupu ar cumula pe langa functia de sel al Legislativului sI pe cea de presedinte interimar al tarii, asa cum a facut-o pana in prezent Mihai Ghimpu. La randul sau, liderul PL incearca sa beneficieze de cat mai multe pozitii in stat, in contexul in care detine cele mai putine mandate parlamentare obtinute la ultimele alegeri.

Manusa, in curtea premierului

Presa de peste prut a relatat ca cele doua partide PD si PL I-ar fi cerut mai multa influenta in viitoare guvernare premierului Vlad Filat. De asemenea, liberalii lui Ghimpu s-a aratat dispusi sa faca unele concesii iar PD-ul lui Lupu sa obtina in prima faza postul de presedinte al Parlamentului. “De data aceasta am abordat si probleme mai concrete. Odata ce a existat o activitate in comun a Aliantei, inafara de principii se discuta si problemele care ne-au dezbinat, abatut de la o activitate corecta. Am discutat si aceste aspecte. Desigur ca discutia, de data aceasta, a facut un pas spre Alianta intre aceste 3 partide. Dar, inca e devreme. Sunt si unele probleme mai sensibile, de alta natura, la care PLDM trebuie sa dea raspuns. Nu pot sa va spun mai multe. Cred ca lucrurile merg inainte, spre bine. Au existat probleme in cadrul Aliantei, nu avem ce ascunde. De aceea, acum trebuie sa stabilim totul pe foaie pentru a arata ca putem sa fim o echipa omogena, puternica. PL va face tot posibilul pentru ca aceasta Alianta sa existe. Daca va fi nevoie sa facem niste schimbari pentru o perioada – vom accepta. Dar, nu vom accepta ca PL sa ramana numai cu intelegea si cu onoarea. Vreau sa va spun si altceva, sunt convins ca vom gasi cele doua voturi, poate chiar acum la renumarare”, a spus Ghimpu dupa intalnirea tripartita.

PDLM, disponibil pentru oficilizari

La randul sau, seful PLDM s-a aratat dispus sa mai lase din pretentiile formulate initial si sa ofere si celor de la PD si PL cateva pozitii importante in noul cabinet guvernamental. De asemenea, acesta s-a aratat optimist ca in viitorul foarte apropiat aceste discutii se vor materializa prin semnarea unor documente oficiale, atat de necesare deblocarii vietii politice de la Chisinau. “Am continuat discutiile. Astazi am purces chiar si la negocieri. Asa cum am spus si data trecuta nu este usor, dar este necesar. Am discutat despre o partajare echitabila a responsabilitatilor pe domenii concrete si asigurarea functionarii institutiilor statului. Cred ca pentru urmatoarea intalnire, vom fi in situatia in care sa avansam pe documente concrete. Sunt increzator ca vom reusi sa asiguram o coalitie pro-europeana, pentru a continua procesele incepute anul trecut. Am discutat despre un model de partajare a functiilor, dar nu despre functii in special. Suntem gata sa facem compromisuri rezonabile. Modelul propus de PLDM e acceptat de toate componentele AIE, dar avand in vedere realitatile prezente, exista posibilitatea ca PDM sa detina intai functia de presedinte al Parlamentului, pentru ca ulterior sa candideze pentru functia de presedinte al tarii. Din cate am inteles, exista deschidere in acest sens si din partea PL”, a precizat Filat.

Lupu joaca tare

Intrebat de jurnalisti daca s-au trasat niste linii clare a viitoarei coalitii, Lupu a raspuns ca cei trei lideri inca mai pun la punct principiile pe care ar functiona o eventuala guvernare, catalogand negocierile de vineri mai mult ca pe niste “discutii”. “Pentru ca sa va ridic dispozitia, cu titlu de gluma, puteti sa dati declaratia de dimineata si am terminat. Daca e sa revenim la serios, acum seara au continuat discutiile si schimbul de opinii. Convorbirile s-au concentrat pe mecanismele de guvernare. Au fost discutii relevante din punctul meu de vedere, cu exemple reusite din trecut referitor la activitatea din Parlament si Executiv. in egala masura, s-a discutat si despre disfunctionalitati. Nu as putea spune ca sunt chiar negocieri. Foarte mult depinde de inchiderea discutiilor cu privire la principii. PD este interesat de discutii pe toata gama de mecanismelor de guvernare, care nu consta in 3 functii”, a declarat Lupu.

Intalniri secrete

Mass-media de la Chisinau a surprins sambata un moment mai putin transparent al negocierilor pentru preluarea puterii. Portalul Unimedia.md a scris ca masinile fruntasilor PD au fost surprinse in fata resedintei prezidentiale. Ulterior serviciul de presa al Presedintiei a confirmat intalnirea dintre Lupu si Ghimpu dar nu a dorit sa ofere detalii despre aceasta. Cei trei lideri vor avea luni o noua runda de negocieri care ar putea fi decisiva pentru stabilirea bazelor viitoare reluari a AIE.

Manifestatii pro-europene

În centrul Chişinăului, peste 1.000 de cetăţeni au protestat ieri împotriva revenirii la putere a comuniştilor lui Voronin. Evenimentul a fost organizat de forul Pro-Europa, format din numeroşi oameni de cultură de peste Prut, care au ţinut discursuri de apropiere de Bruxelles. La rândul său, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a susţinut ieri la postul naţional de radio că unirea cu România este doar o temă de campanie a comuniştilor.
„Tot despre ce vorbiţi d-voastră este o problemă artificială creată de comunişti. Totodată, eu nu prea pot să înţeleg cetăţenii ţării – pe de o parte doresc în Europa, dar pe de altă parte votează comuniştii“, a menţionat indignat liderul liberal.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *