Germania, 50 de miliarde pentru apărare

, ,
 
Unitatea NATO, amenințată de declarațiile Parisului

Unitatea NATO, amenințată de declarațiile Parisului

Bugetul militar al Germaniei pentru 2020 se va ridica la 50,25 miliarde de euro, cu peste 6% (6,2%) mai mult faţă de previziunile anunţate în primăvara acestui an, relatează mass-media de la Berlin, citând cifrele oficiale făcute publice luni de guvernul german. Suma anunţată reprezintă 1,42% din produsul intern brut al Germaniei, cifră care aduce această ţară mai aproape de angajamentele sale internaţionale şi de obiectivul intern de 2% prevăzut de NATO.

Summit strategic

Anunţul vine cu câteva săptămâni înaintea summitului NATO de la Londra din 3-4 decembrie, la care distribuirea poverii financiare, subiect de polemică între Washington şi aliaţii europeni, se va afla din nou pe agenda discuţiilor.

Statele Unite au acuzat în mod repetat Germania că nu alocă suficienţi bani pentru apărare. Cifra anunţată luni este mai mare decât cea evocată în mai, când se anticipa un buget al apărării de 47,32 miliarde de euro pentru 2020. Şi cifra pentru anul în curs, 2019, de 47,9 miliarde de euro, reprezintă o creştere faţă de cea anticipată în primăvară, la 1,39% de la 1,36% din PIB.

Liderul francez Emmanuel Macron, declarații dure la adresa NATO

Liderul francez Emmanuel Macron, declarații dure la adresa NATO

Programe ambițioase

Berlinul este implicat în susținerea financiară a mai multor programe militare de anvergură, inclusiv paneuropene, precum primul internet dedicat exclusiv armatei, denumit “Tactical Edge Networking” (TEN), un proiect olandezo-german.

Germania, una dintre principalele exportatoare de armament din Europa, dezvoltă o nouă clase de submarine diesel, diferite categorii de blindate grele și ușoare, sisteme de artilerie grea, etc.

Moarte cerebrală

NATO se află într-o perioadă delicată după criticile formulate la începutul lui noiembrie de preşedintele francez Emmanuel Macron, în sensul că Alianţa s-ar afla în “moarte cerebrală”. Cancelarul german Angela Merkel a ţinut să se distanţeze de această poziţie, afirmând că Alianţa atlantică reprezintă “pilonul central al apărării noastre”. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *