Georgia – Ziua Independentei: Parlamentul, mutat la Kutaisi

, ,
 

Georgia a sărbătorit sâmbătă Ziua Independenţei inaugurând oficial noul sediu al Parlamentului, care a fost transferat din capitala Tbilisi în oraşul Kutaisi.
Prin Ziua Independenţei Georgia marchează în fiecare an eliberarea de Imperiul Rus în anul 1918. Această ţară a fost din nou ocupată de Armata Roşie în anul 1921 şi a obţinut independenţa în anul 1991.
“Această nouă clădire a Parlamentului nostru este un simbol al noii Georgii”, a declarat preşedintele Mihail Saakaşvili la ceremonia de inaugurare a sediului, deşi lucrările încă nu s-au finalizat. “Construcţia noii Georgii este departe de a se fi încheiat”, a adăugat el, admiţând că “Georgia este o clădire neterminată sub aspectul democraţiei”.
Unii observatori au criticat proiectului noului sediu, considerându-l o risipă de bani. În plus, construcţia a fost umbrită de decesul unei femei şi al fetiţei sale în anul 2009 în timpul exploziei unui monument al soldaţilor sovietici, distrus pentru a elibera amplasamentul clădirii.

Ivanişvili şi-a scos susţinătorii în stradă

Zeci de mii de georgieni au manifestat duminică la Tbilisi, în sprijinul celui mai bogat om din Georgia, care şi-a lansat campania în scopul înfrângerii partidului aflat la putere, în alegerile parlamentare din octombrie. Susţinătorii “Visului georgian”, alianţă a opoziţiei condusă de omul de afaceri Bidzina Ivanişvili, s-au reunit în Piaţa Libertăţii din Tbilisi, pentru a da startul campaniei lor electorale. Aceasta este cea mai mare manifestaţie a opoziţiei din 2009 încoace.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Alianţa lui Ivanişvili se află pe locul doi în intenţiile de vot, fiind devansată de partidul lui Mihail Saakaşvili. Bidzina Ivanişvili, a cărui avere este estimată la 4,8 miliarde de euro, îl acuză pe Mihail Saakaşvili că ar fi comis erori de neiertat şi îi cere acestuia să demisioneze. Anul trecut, după ce s-a lansat în politică, Ivanişvili s-a pomenit fără cetăţenia georgiană. Autorităţile georgiene au explicat la acea dată că măsura a fost una automată, în condiţiile în care Bidzina Ivanişvili a obţinut naţionalitatea franceză.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *