Gazele din Marea Neagra, scoase la mezat

, , ,
 

Guvernul de la Bucuresti, gata sa concesioneze gazele pontice

Guvernul de la Bucuresti, gata sa concesioneze titeiul si gazele pontice

Peste 10 companii romanesti si straine, inclusiv ExxonMobil, Grupul MOL, Melrose Resources, Midia Resources si Total, sunt interesate sa exploreze titei si gaze in cele 30 de perimetre scoase la concesionare de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale de la Bucuresti, relateaza mass-media locala. Conform sursei citate, 11 perimetre, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, se afla in platoul continental din Marea Neagra. „Cele 30 de perimetre scoase de ANRM la concesionare prin Runda X au fiecare circa 1.000 km patrati si insumeaza 30.000 km patrati. Dintre acestea, 12 se afla in partea de vest a tarii, in Campia Panonica, sapte perimetre se afla in Dobrogea, iar, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, sunt in platoul continental din Marea Neagra. Cinci din cele 11 din Marea Neagra se afla in zona castigata de Romania in procesul de la Haga”, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti. Conform surselor oficiale din cadrul ANRM, citate de mass-media de la Bucuresti, perimetrele neexploatate XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra ar putea contine 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 278 de milioane de tone de titei. “In cele doua perimetre petroliere au fost identificate 11 structuri gazeifere si petrolifere. Pentru doua dintre acestea, Doina si Doina Sister, au fost sapate sonde de explorare geologica. Celelalte noua structuri au fost explorate doar prin prospectiune seismica. Cu o probabilitate de 50%, acestea prezinta resurse potentiale de aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 278 de milioane de tone de titei”, a declarat, la The Money Channel, fostul presedintele ANRM, Gelu Maracineanu.

Competitie internationala

Acesta a afirmat ca peste zece mari companii sunt interesate sa participe la Runda X organizata de ANRM, privind explorarea acestor 30 de perimetre petroliere. “Companiile care au solicitat ANRM documentatii geologice si geofizice pentru perimetrele petroliere oferite spre concesiune, incluse in pachete de date specifice, sunt: ExxonMobil, Grupul MOL impreuna cu Expert, Hunt Oil, Melrose Resources BV, Midia Resources SRL, Total, Audax Resources Ltd, Blackstairs Energy, Strzelecki Energy si consortiul format din Aurelian, JKX si Sorgenia”, a precizat Patruti. Potrivit acestuia, termenul final pentru depunerea ofertelor este 19 mai, iar inceperea negocierilor pentru perimetrele adjudecate va incepe la 19 iulie 2010, sau, dupa caz, dupa rezolvarea eventualelor contestatii.
De asemenea, ANRM va initia in luna mai Runda XI, privind exploatarea a cateva perimetre petroliere la care au renuntat companiile Romgaz si Petrom. “Daca Runda X este de explorare, Runda XI va fi de exploatare si o vom demara in luna mai. Daca se constata ca exista zacaminte la care Romgaz si Petrom au renuntat, cu potentiale resurse de titei si gaze naturale, atunci le vom scoate la licitatie. Fiecare perimetru va avea maxim un km patrat”, a adaugat Patruti.
Reamintim ca ANRM este institutia guvernamentala responsabila cu acordarea licentelor de exploatare miniera pe teritoriul Romaniei. De asemenea, agentia organizeaza licitatii pentru activitatile de explorare si exploatare pentru minerale solide si pentru petrol si gaze naturale. Agentia se afla sub coordonarea primului ministru si sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului Romaniei.

Concesiuni controversate

Anterior, si firma Sterling Resources a anuntat ca intentioneaza sa-si vanda concesiunile de la Marea Neagra. Informatia a fost dezvaluita intr-o emisiune la canalul TV The Money Channel, Cristian Petrescu, membru in Comisia de industrii din Camera Deputatilor, fiind confirmata si de seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, intr-un interviu acordat mass-media de la Bucuresti. Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia, intre ANRM si Sterling Resources Ltd., are o durata de 30 ani contractuali calculati de la data intrarii in vigoare a ESPA (n.r. adica a Contractului de Explorare si Impartire a Productiei incheiat intre Rompetrol SA si Enterprise Oil Exploration Limited si Canadianoxy (Romania) Ltd., la 6 august 1992), cu dreptul de prelungire cu o perioada aditionala de pana la 15 ani, conform prevederilor art. 27 alin. (2) din Legea Petrolului, potrivit actului aditional.
Sterling Resources Ltd. este o companie canadiana cu sediul la Calgary, Provincia Alberta. Resources Ltd. este listat la bursa din Toronto TSX Venture Exchange, actiunile sale tranzactionandu-se sub simbolul “SLG”. Sterling Resources Ltd. desfasoara operatiuni petroliere in Marea Britanie (atat in Marea Nordului cat si pe uscat), in Franta si in Romania (atat pe uscat – Perimetrul Sud Craiova, cat si in Marea Neagra – Perimetrele Pelican si Midia).

Negocieri cu repetitie

Compania Sterling Resources nu este la prima incercare de vanzare a concesiunilor, E.ON Romania purtand anterior negocieri pentru a achizitiona gaze posibil extrase de aceasta companie din platforma continentala din Marea Neagra. “Purtam de cateva luni discutii cu cei de la Sterling Resources, pentru a achizitiona gaze pe care ei le-ar putea extrage din platforma continentala. Nu este probabil ca noi sa participam la licitatiile de concesiune pentru acele perimetre”, a precizat, citat de mass-media de la Bucuresti, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak.
Reamintim ca pe platoul continental romanesc al Marii Negre sunt in productie cinci zacaminte (Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta) de titei si gaze asociate, concesionate companiei Petrom. De asemenea, doua zacaminte de gaze libere descoperite de Sterling Resources, Doina si Ana, sunt in curs de evaluare urmand sa se faca lucrarile de dezvoltare. Grupul E.ON activeaza in sectorul electricitatii si al gazelor naturale, este prezent in 30 de tari, are un volum anual de vanzari de aproape 69 miliarde euro si are aproximativ 88.000 angajati.

Contrac desecretizat

Compania a fost supusa unei intense mediatizari in timpul procesului de la Haga cu Ucraina vizand demarcarea platoului continental din Marea Neagra, mass-media si clasa politica solicitand desecretizarea  contractului. Astfel, la inceputul lunii februarie 2009, prin ordinul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Guvernul a decis desecretizarea contractului cu firma Sterling Resources privind concesionarea resurselor de gaz si petrol din zona Insulei Serpilor din Marea Neagra. “In plus, pentru ca contractul prevedea clauze de confidentialitate, s-a obtinut de la firma Sterling Resorces acordul pentru ca detaliile contractului sa fie facute publice. De asemenea, contractul va fi publicat pe site-ul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale”, a adaugat premierul Emil Boc, citat de Hotnews. “Contractul prevede ca Sterling Resources poate face exploatarea resurselor din Marea Neagra, dupa decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga”, a anuntat Emil Boc.
Reamintim ca printr-o Hotarare de Guvern, emisa de Guvernul Tariceanu (hotararea nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate firmei Midia Resources. “Vom analiza sub aspect legal modalitatea in care un contract de explorare si impartire a productiei a fost transformat in contract de acord petrolier si de concesiune, vom studia exact tot cadrul legal, si vom analiza si oportunitatea realizarii unui asemenea demers din perspectiva consecintelor economice si a evaluarilor pentru bugetul de stat”, a anuntat la momentul respectiv premierul Emil Boc. Primul ministru preciza la momentul respectiv ca specialistii Guvernului vor cauta si solutii pentru modificarea clauzelor privind exploatarile din perimetrele Midia si Pelican.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *