Găgăuzia, alegeri regionale în 2021

, , , ,
 
Alegerile din Găgăuzia vor influența politica internă de la Chișinău

Alegerile din Găgăuzia vor influența politica internă de la Chișinău

Alegerile pentru mandatele de deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei se vor desfășura în aprilie 2021, relatează mass-media locală. Cele două tururi de scrutin se vor desfășura pe 4 și 18 aprilie, urmând să fie aleși 35 de deputați. Alegerile vin pe fondul acutizării crizei economice și politice din Republica Moldova.

Competențele actualei componențe a legislativului găgăuz expiră în data de 20 ianuarie. Conform legislației, mandatele deputaților poate fi prelungit cu o perioadă de maxim 3 luni.

Legislativul local nu a reușit să aprobe componența Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, trezind suspiciuni privind legalitatea alegerilor.

Adunarea Populară (n.r.-Halk Toplusu) a Găgăuziei este compusă din 35 de deputați aleși pentru un mandat de 4 ani. Din cele 35 circumscripții electorale, 17 sunt din raionul Comrat; 12 în raionul Ceadîr-Lunga și 6 în raionul Vulcănești.

Găgăuzia este considerată o zonă pro-rusă, dominată de forțe politice care pledează pentru o relație strânsă dintre Chișinău și Moscova. Analiștii locali consideră că Partidul Socialiștilor va domina viitoarea legislatură. Găgăuzia s-a bucurat de o atenție deosebită din partea administrației fostului președinte pro-rus Igor Dodon. Acesta a câștigat cele două tururi ale prezidențialelor din noiembrie la secțiile de vot din zona autonomă. Candidatura acestuia a fost puternic susținută de guvernatoarea Irina Vlah.

Strategii politice

Alianța formată din deputații socialiști și ai platformei Pentru Moldova din Parlamentul central a adoptat un pachet legislativ favorabil Găgăuziei. Acesta oferă noi prerogative Comratului și reglementează procesul de aderare al altor localități la autonomie.

Autoritățile regionale au salutat adoptarea noii legislații dar opoziția a contestat-o în justiție. Experții consideră că adoptarea pachetului de legi are un puternic impact electoral, garantând victoria candidaților socialiști la scrutinul din aprilie.

Alegerile din aprilie 2021 vor marca apariția pe scena politică găgăuză a doi noi actori. Partidul Politic Șor și Partidul Nostru vor câștiga câteva mandate, urmând să poată participa la formarea unei coaliții regionale. (Isac Mihai)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *