Filat, intrevedere cu ambasadorii UE si al SUA

, , , ,
 

Filat si ambasadoriiPrim-ministrul Vlad Filat a avut luni o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene acreditaţi în Republica Moldova şi cu ambasadorul SUA la Chişinău. În cadrul întâlnirii, s-au discutat subiecte ce ţin de agenda europeană a Republicii Moldova. În debutul întrevederii, Vlad Filat a mulţumit ambasadorilor pentru acţiunile întreprinse, ce au făcut posibilă iniţierea negocierilor pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC). Premierul a precizat că, în luna ianuarie a anului viitor, Karel De Gucht, Comisarul european pentru Comerţ, va veni la Chişinău, şi împreună vor lansa oficial prima rundă de negocieri pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) între Republica Moldova şi UE.
“Pentru Republica Moldova, lansarea acestor negocieri constituie un pas extrem de important”, a spus Vlad Filat. Prim-ministrul a anunţat că luni, 12 decembrie, se va afla la Bruxelles, unde va avea loc oficializarea negocierilor pe marginea Zonei de Comerţ Liber. Vlad Filat s-a referit şi la modul în care se implementează prevederile necesare pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, menţionând că Guvernul a aprobat şi a transmis Parlamentului practic întreg pachetul integral de acte legislative necesare în acest sens. Vlad Filat s-a referit şi la negocierile privind spaţiul aerian comun, subliniind că acestea au fost purtate într-un termen record şi că deja la începutul anului viitor urmează a fi semnat un acord în acest sens.

Filat nu a dat asigurari privind alegerea presedintelui

Vlad Filat a vorbit şi despre situaţia politică din R. Moldova şi despre alegerea şefului statului. Premierul a spus că, urmare a înţelegerilor avute în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, până la 16 decembrie curent, când urmează să aibă loc o nouă rundă pentru alegerea şefului statului, Parlamentul va aproba un pachet de acte legislative importante, care vizează procesul de integrare europeană a ţării, dar şi politica bugetar-fiscală. “Perioada care urmează va fi una deloc uşoară. Sper să o trecem într-o manieră responsabilă şi să continuăm reformele pe care le-am început”, a spus prim-ministrul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *