Federatia Rusa accelereaza integrarea euroasiatică a Transnistriei

, , , , ,
 
Dmitrii Rogozin, arhitectul oficial al integrarii euroasiatice a Transnistriei

Dmitrii Rogozin, arhitectul oficial al integrarii euroasiatice a Transnistriei

Organizaţia rusa “Integrarea Euroasiatică” a deschis saptamana trecuta un birou la Tiraspol, care vizează, in mod oficial, dezvoltarea programelor în vederea acordării de ajutoare materiale populatiei si autoritatilor locale din regiunea transnistreana, relateza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform surselor citate, fondatorul organizaţiei, înființată în noiembrie anul trecut, este deputatul rus Alexei Juravliov, membru al Comisiei de Apărare a Dumei de Stat a Federatiei Rusa. Totodata, Juravliov este şi liderul Partidului Rodina, fondat de actualul vicepremier rus, Dmitri Rogozin, cunoscut pentru sustinerea acordata fortelor politice din Republica Moldova, care sprijina integrarea euroasiatică a fostei republici sovietice.

60 de milioane

Economistul Serghei Melnicenko de la Tiraspol a declarat, recent, într-un interviu, că Rusia va acorda regimului separatist de la Tiraspol ajutoare umanitare în valoare de 60 de milioane de dolari pentru construcţia a 12 obiective de infrastructură socială, iar proiectele finantate vor fi coordonate si implementate prin intermediul organizaţiei Integrarea Euroasiatică.
Mass-media regionala mai precizeaza ca Rusia continuă să finanţeze Tiraspolul cu zeci de milioane de dolari, în condițiile în care datoria totală a regiunii seoparatiste transnistrene pentru gazul rusesc a depășit 3,5 miliarde de dolari. Anul trecut, Tiraspolul a primit peste 7 milioane de dolari din partea Rusiei, iar banii au fost utilizaţi pentru majorarea cu 15 dolari a pensiilor, dar şi pentru îmbunătăţirea alimentaţiei în spitale şi şcoli.

Sprijin financiar

La începutul lunii mai 2013, vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a anunţat că autoritatile federale ruse vor acorda regiunii separatiste din stânga Nistrului ajutor umanitar în valoare aproximativ 25 de milioane de euro. Din ajutorul promis, Tiraspolul a primit deja, în luna iulie 2013, patru ambulanţe noi.
Sprijinul rusesc acordat administraţiei de la Tiraspol, în perioada 2007-2010, a fost de aproximativ 55,5 milioane de dolari. În vara anului 2010, Rusia a suspendat transferurile, o masura interpretata ca fiind un semnal clar ca Moscova nu mai sustine regimul Smirnov, reluandu-le în 2011, dupa instalarea la Tiraspol a administratiei condusa de noul lider transnistrean, Evghenii Sevciuk.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *