Extremistii din R. Moldova ies la atac. Denunta “pericolul” romanesc

, , ,
 

Extremisti moldoveniDeschiderea la Chişinău a unei filiale PSD Diaspora din România a agitat serios apele, determinându-i pe extremiştii din R. Moldova să lanseze atacuri dure. Astfel, după ce a fost acuzat de reprezentanţii social-democraţilor de la Bucureşti că a creat o clonă la Chişinău, Victor Şelin a ieşit la rampă, aruncând vorbe grele la adresa acestora.
La rândul său, Mihai Garbuz, de la “Patrioţii Moldovei”, una dintre cele mai controversate mişcări politice din stânga Prutului, vrea să treacă la contraofensivă. Acesta a anunţat intenţia ca, drept replică la decizia PSD de la Bucureşti de a-şi deschide o filială la Chişinău, formaţiunea sa va face la fel pe teritoriul României.
Potrivit lui Garbuz,  într-o primă etapă, birouri ale partidului “Patrioţii Moldovei” “vor fi deschise în judeţele Iaşi, Neamţ, Galaţi. Ulterior, filialele vor apărea şi în alte mari oraşe ale Moldovei de peste Prut”. „Moldova de peste Prut este teritoriu istoric al Moldovei Mari, care, din cauza unor manipulări politice a fost înghiţită de Valahia şi, ulterior, România”, a continuat seria de aberaţii politicianul din stânga Prutului.
Scandalul de la Chişinău a izbucnit după ce, proaspăt lansaţi în R. Moldova, membrii PSD din România i-au acuzat pe social-democraţii de la Chişinău, în frunte cu Victor Şelin, că le-ar fi furat imaginea, plagiind partidul cu scopul obţinerii de dividente politice. Victor Şelin a ieşit la contraatac şi a negat acuzaţiile, calificându-le drept nişte prostii.

Antecedentele românofobe ale PSD-ului lui Victor Şelin

Victor Şelin este unul dintre cei mai vocali lideri politici de la Chişinău când vine vorba despre lansarea unor sloganuri anti-româneşti sau acuzaţii la adresa României. „Schimbarea denumirii sărbătorii de 9 mai, decretul prezidential anticonstitutional privind aprecierea zilei de 28 iunie 1940 ca zi a ocupatiei sovietice, sustinerea campaniei de eliberare masivă a cetăteniei române – toate acestea reprezintă actiuni care demostrează că autoritătile moldovenesti sunt subordonate intereselor României”, declara, în 2010, liderul Partidului Social Democrat, Victor Selin.
Selin a precizat că declararea zilei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupatiei sovietice, a avut drept scop legalizarea dreptului României asupra teritoriului Basarabiei. Referindu-se la redenumirea sărbătorii de 9 mai din „Marea Victorie” în „Marele Război pentru apărarea Patriei”, sursa a spus că această actiune a urmărit scopul ca moldovenii să fie prezentati nu ca apărători ai Patriei si pământului natal, ci ca simpli participanti la război, concomitent egalându-i pe ei cu ostasii români care au luptat în coalitia fascistă.
„Prin acţiunile lente şi bine camuflate ale puterii de vârf, Moldova s-a pomenit că este condusă de cetăţenii statului vecin, România”, susţinea tot atunci Victor Şelin, care sublinia că, de facto, „autorităţile de la Bucureşti conduc cu treburile interne şi externe ale Moldovei”.
De asemenea, în 2011, Victor Şelin afirma că R. Moldova riscă să fie ocupată de România prin intermediul ţiganilor, fiind vorba despre o operaţiune interstatală secretă între autorităţile puterii de stat din R. Moldova şi România, cu scopul absorbirii societăţii moldoveneşti.
„Romii care trec frontiera au în buzunare câte 5 mii euro, dar spun că mor de foame şi vin în Republica Moldova să repare acoperişurile moldovenilor. Asta ar trebui să pună pe gânduri colaboratorii Serviciului Vamal şi al Grănicerilor. E straniu că ei nu pleacă în UE pentru salarii decente, dar vin aici, unde nici moldovenii nu-şi pot găsi loc de muncă”, spune Şelin. De asemenea, Victor Şelin, care îţi ţine conferinţeţe de presă doar în limba rusă, pentru a cărei oficializare luptă, mai susţine că grănicerii şi vameşii sunt forţaţi să permită intrarea ţiganilor cu cetăţenie română pe teritoriul R. Moldova, pentru că au primit indicaţii în acest sens de la şefii lor.

PSD Diaspora, birou la Chişinău

Partidul Social Democrat din România a înfiinţat o reprezentanţă a formaţiunii sale şi în Republica Moldova. Duminică, 12 februarie, la Chişinău a avut loc conferinţa de constituire a filialei PSD Diaspora, care numără deja peste 90 de membri. În conducerea PSD Republica Moldova au fost numiţi doar cei 4 vicepreşedinţi în teritoriu, preşedintele filalei urmând să fie ales în decurs de 1-2 luni.
Cât despre Partidul Social Democrat din Republica Moldova, Cristian Rizea a spus că primul foloseşte din imaginea familiei social-democraţilor, dar nu are nimic în comun cu ea. „Ei nu fac parte din familia social-democrată la nivel internaţional, nu împărtăşesc valori europene. Acea formaţiune este un satelit şi o marionetă a Partidului Comuniştilor”, a conchis deputatul de la Bucureşti.
Până în prezent, Partidul Social Democrat din România şi-a creat filiale în mai multe ţări din Europa, unde muncesc şi locuiesc cetăţenii români – Marea Britanie, Belgia, Spania, Italia, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Israel, SUA, Irlanda.
„Vom fi prezenţi în fiecare comună şi sat, pentru că vrem să ajungem la fiecare locuitor din Republica Moldova pentru a vedea care sunt nevoile şi doleanţele lor. Am vrut să pun baza unei organizaţii solide, am vrut să găsesc nişte oameni activi, cu implicare, de aceea a durat mai mult. În final, am reuşit să creăm această filială din Republica Moldova. Aceşti tineri vor să se implice în politică, vor să facă ceva pentru viitorul lor aici, în Republica Moldova, dar şi pentru viitorul României”, a precizat deputatul  Cristian Rizea, preşedintele PSD Diaspora.

Redobândirea cetăţeniei şi alegerile de la Bucureşti

Filiala PSD din RM îşi propune să ofere cetăţenilor români din Basarabia posibilitatea de a influenţa deciziile de la Bucureşti. „Noi ne dorim alegeri anticipate. Fie că vor fi anticipate sau nu, noi ne pregătim. Ştiţi foarte bine, că cei din diasporă, cei care nu trăiesc în România, au decis soarta ultimelor alegeri prezidenţiale din 2009. Şi aţi văzut rezultatele. De fiecare dată când vin aici, văd nemulţumirea românilor, fraţilor noştri de aici, care văd că n-au primit niciun sprijin din partea autorităţilor de la Bucureşti”, a mai spus sursa citată.
Social-democraţii consideră că România ar trebui să faciliteze procedura de redobândire a cetăţeniei române pentru cei din Basarabia. „Trebuie să ridicăm acel sistem oarecum restrictiv care este acum la acordarea cetăţeniei române. Vreau să eliminăm acele cozi interminabile, acea birocraţie greoaie la care sunt supuşi cetăţenii români din Republica Moldova. Sunt lucruri de neacceptat. Sistemul şi personalul diplomaţic sunt în slujba cetăţenilor, nu trebuie să-i ţină pe la porţi şi să-i amâne cu zile”, a precizat Rizea.
Filiala PSD din RM nu este înregistrată oficial de către autorităţile Republicii Moldova şi nu are nicio putere juridică. „Nu ne implicăm în niciun fel în activitatea politică din Republica Moldova. Toţi cei care se vor implica în campania electorală pentru PSD o vor face pentru alegerile din România”, a subliniat preşedintele PSD Diaspora.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *