Exercitiu naval turco-israeliano-american in Marea Mediaterana, anulat

, , ,
 

Turkey_Israel_270110Oficialii ministerului turc al Apararii i-au informat la finele acestei saptamani pe omologii lor israelieni ca fortele navale turce nu vor mai participa la un exercitiu comun planificat pentru aceasta luna, fapt ce indica un nou episod al deteriorarii relatiilor bilaterale intre cele doua state, scrie cotidianul Jerusalem Post. Exercitiu in cauza se numeste “Reliant Mermaid” si are deja o traditie de 10 ani in care marinele turca, israeliana si americana au desfasurat manevre comune. Exercitiul urma sa fie alcatuit din operatiuni de cautare si salvare si familiarizarea fortelor navale ale fiecarui stat participant cu partenerii internationali care opereaza in Marea Mediterana. Exercitiul militar a avut loc vara trecuta in pofida tensiunilor aparute in relatiile turco-israeliene dupa interventia israeliana in Fasia Gaza. Duminica, mai multi oficiali israelieni au declarat ca Ministerul Apararii se asteptase ca Turcia sa isi anuleze exercitiul militar, dupa raidul de la 31 mai impotriva convoiului de nave umanitare ce se deplasa spre Fasia Gaza, soldat cu moartea a noua cetateni turci. Insa potrivit acestor oficiali, marina israeliana si cea americana vor conduce in continuare exercitiul programat. Acest incident nu reprezinta o premiera. In 2009, Trucia a anulat exercitiu militar comun cu Israelul denumit “Anatolian Eagle”, dupa ce Israelul a fost exclus cu cateva zile inaintea inceperii sale.
Atunci, fortele aeriene americane care trebuiau sa participe si ele si-au retras la randul lor participarea.

Degradare diplomatica

Seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, a declarat luni ca relatiile cu Israelul vor fi rupte, daca aceasta tara nu va cere scuze sau nu va accepta concluziile anchetei asupra raidului ce a vizat Flotila internationala, informeaza agentia Anadolu. Turcia va rupe relatiile diplomatice cu Israelul, daca aceasta tara nu va prezenta scuze pentru raidul in care au murit noua turci. “Relatiile vor fi rupte”, a avertizat ministrul. Turcia a cerut pana acum o ancheta internationala asupra raidului, dar ministrul turc nu respinge formarea unei comisii in Israel pentru desfasurarea anchetei. “Daca aceasta comisie conchide ca raidul a fost incorect si daca ei prezinta scuze, va fi suficient”, a precizat ministrul. Davutoglu a spus ca vrea refacerea relatiilor dintre Turcia si Israel si a declarat ca tara sa este dispusa sa ofere o lansa tarilor interesate in refacerea legaturilor Ankarei cu Ierusalimul, sugerand o implicare americana.

Refuz israelian

La randul sau, Israelul sustine nu va prezenta niciodata scuze Turciei pentru raidul din 31 mai asupra unei nave turce care incerca sa forteze blocada impusa Fasiei Gaza, soldat cu moartea a noua cetateni turci, a declarat, luni, un inalt oficial guvernamental, citat de mass-media internationala. “Israelul nu va prezenta niciodata scuze pentru ca si-a aparat locuitorii. Soldatii nostri au dreptul de a se apara atunci cand viata lor este in pericol imediat, in fata unei bande de huligani care incearca sa-i linseze”, a declarat, sub protectia anonimatului, oficialul de la biroul premierului Benjamin Netanyahu. “Avem dreptul sa impiedicam transferarea de arme dinspre Iran catre Gaza”, a adaugat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *