Exclusiv: Premierul echipei „Blitzkrieg” și noul Executiv de la Kiev

,
 
Premierul-Ucrainei-Oleksii-Honcearuk-o-mutare-surpriză-a-președintelui-Zelensky

Premierul-Ucrainei-Oleksii-Honcearuk-o-mutare-surpriză-a-președintelui-Zelensky

Noul premier al Ucrainei este Oleksii Honcearuk, un apropiat al președintelui Zelensky. Anterior numirii în postul de șef al Executivului, Honcearuk a coordonat activitatea pe linie economică în cadrul Administrației Prezidențiale a liderului de la Kiev, președintele Volodymyr Zelenskyi. El a fost recrutat în echipa liderului ucrainean de către șeful aparatului Administrației Prezidențiale, Andrei Bogdan. Împreuna cu el la prima sesiune a Radei Supreme au fost numiți și ceilalți 19 membri ai guvernului.

Din primele primele zilele de la preluarea postului, Honcearuk a anunțat că principala sa prioritate este dezvoltarea sociala-economică al Ucrainei, propunându-și un scop ambițios de a avea o creșetere economică de 5-7%.

Cunoscutul politolog ucrainean Volodymyr Fesenco consideră că noua echipă din Executivul țarii este o echipă „blitzkrieg”, similară președintelui Zelenskyi, care este un promotor al unor acțiuni rapide și cu impact imediat, dar care nu sunt întotdeauna potrivite pentru domeniul economice.

Premierul Honcearuk are 35 de ani și este un cunoscut activist din timpul Revoluției Demnității din Ucraina din perioadă 2013-2014. Este jurist în domeniul investițiilor, doctor în economie, teoretician și profesor asociat universitar de drept bancar și financiar. În anul 2014 Honcearuk a încercat să intre în Rada Supremă pe lista partidului  „Forțele oamenilor”, dar partidul nu a trecut pragul electoral. O perioadă a lucrat în Ministerul Ecologiei, iar ulterior a ocupat poziția de asistent al vice-premier-ministrului Stepan Cubiv în fostul guvern.

În 2015 cu sprijinul fostului ministrului pentru dezvoltare economică, Aivarus Abramavicius (numit recent în postul de director general al companiilor din complexul industrial militar din Ucraina, Ukroboronprom), și beneficiind de finanțare din partea Canadei și a UE a creat un organizația de consulting în domeniul reglementări guvernamentale BRDO. În anul 2018 Gonciaruc, actual șef al vămii, Maksym Nefiodov, deputat în rada locală Kiev, Kyiv Sergiy Gusovskyi, și directorul executiv al organizația  “Institutul Viitorului Ucrainei” Victor Andrusiv au creat un partid liberal de dreapta „Oamenii sunt importanți” .

Tehnocrat pro-prezidențial

„Este un tehnocrat, nu este un prim-ministru tehnic, dar este un prim-ministru în sistemul de putere al lui Zelenskyi’, – a explicat politologul ucrainean Volodymyr Fesenco.

Deoarece, în alegerile prezidențiale, Honcearuk l-a sprijinit pe oponentul lui Zelenskyi – fostului președintele Petro Poroșenko. În plus, Honcearuk a participat la flashmobul „Mulțumesc”, acțiunea dedicată demisiei lui Poroșenko din postul suprem de la Kiev după victoria lui Zelenskyi.

„Honcearuk nu este independent din punct de vedere politic. El este dependent in acest sens, la fel și ca conducerea parlamentului, care funcționează sub regimul unei republici prezidențiale de-facto. Dar, cu toate acestea, nu Zelenskyi este cel care va conduce guvernul, ci Honcearuk, conform principiilor politice generale”, mai adăugat Fesenco.

Victorie deplină

După alegerile parlamentare anticipate, care s-au desfășurat la 21 iulie, partidul prezidențial a obținut 42%, și au 253 locuri din 450, deținând pentru prima dată o majoritate monopartinică în Rada Suprema. Faptul că în poziția de conducere  a guvernului a fost numit cel care, în urma câteva luni, nu era implicat în echipa proprie, arată că președintele Zelenskyi e deschis colaborării cu oamenii din afara ei. Deși Honcearuk este evident omul lui Bogdan, aceasta nu schimba faptul că Honcearuk s-a implicat direct în proiectele guvernului încă din timpul lui Poroșenco.

„Particularitățile sistemului politic pe care le avem astăzi sunt demonstrate de  faptul că avem un sistem prezidențial de facto și acesta este guvernul Zelenskyi, iar acest guvern este condus de Honcearuk. El a primit această funcție după ce a câștigat încrederea lui Zelenskyi și președintele s-a convins că poate fi cel mai bun candidat pentru funcția de prim-ministru. Cred că Honcearuk are puteri suficient de ample ”, mai consideră analistul.

Prima ședința a Radei Supreme, având o majoritate de deputați din partidul lui Zelenskyi “Slujitorul poporului” a avut loc 29 august. În aceiași zi a fost numită și întreagă echipă a noului guvern și premierului Honcearuk, cel mai tânăr conducător al guvernului din întreagă istoria Ucrainei.

Honcearuk a anunțat că în primele săptămâni noul guvern se va pregăti pentru vizita Fondul Monetar Internațional. Honcearuk consideră că cele mai importante sarcini pentru echipa sa sunt deschiderea pieței pămândului agricol, reforma managementului activelor de stat, lansarea unor privatizări a sectoarelor strategice și stimularea pieței eficienței energetice, etc.

“Printre sarcinile urgente pentru următoarele două săptămâni se numără pregătirea pentru vizita FMI, pregătirea negocierilor privind tranzitul pe gaz rusesc, pregătirea bugetului de stat pentru anul viitor”, a spus Honcearuk.

Dar, Fesenco mai subliniat că toate acțiunile din partea noul șefului de guvern vor fi coordonate echipa politică a președintelui Zelenskyi și că Honcearuk nu este independent din punct de vedere politic.

„Noul guvern va fi obligat să se adapteze stilului lui Zelenskyi. Iar stilul lui Zelenskyi este un stil ‘blitzkrieg’. Zelenskyi este un susținător al unor proiecte rapide, spectaculoase, care ar da rezultate rapide, este un susținător al acțiunii decisive, nu vrea să joace mult timp. În sfera social-economică, acest lucru nu este atât de simplu. Puteți organiza rapid alegeri parlamentare anticipate, puteți lua rapid decizii politice, chiar grăbiți un pic procesul și nu este întotdeauna posibil să obțineți un rezultat social-economic rapid, dar guvernul se va adapta la acesta. Mai subliniez însă odată că acesta este un guvern tehnocratic și nu unul de partid. Acesta este un guvern al reformelor liberale.” (Marianna Prysiazhniuk)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *